Αρχική Καταστροφές Μελέτη αποκαλύπτει οτι καταναλώνουμε μικροσκοπικά πλαστικά στα γεύματά μας!

Μελέτη αποκαλύπτει οτι καταναλώνουμε μικροσκοπικά πλαστικά στα γεύματά μας!

0
reveals
Διαφήμιση

Θα μπορούσαμε να καταπιούμε περισσότερα από 100 μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια με κάθε κύριο γεύμα μας, αποκάλυψε μια μελέτη του πανεπιστημιού Heriot-Watt!

Διαπιστώθηκε ότι το πλαστικό, το οποίο μπορεί να προέρχεται από μαλακά έπιπλα και συνθετικά υφάσματα, εισέρχεται ως οικιακή σκόνη πάνω στα φαγητά και καταναλώνεται.

Οι πανεπιστημιακοί ακαδημαϊκοί πραγματοποίησαν την ανακάλυψη μετά την τοποθέτηση ειδικών πιάτων που περιείχαν κολλώδεις παγίδες σκόνης στο τραπέζι δίπλα σε πιάτα, σε τρία διαφορετικά σπίτια κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Έως 14 κομμάτια πλαστικού βρέθηκαν στο τέλος ενός γεύματος 20 λεπτών – το ισοδύναμο των 114 πλαστικών ινών που πέφτουν στη διάρκεια , δεδομένου του πολύ μεγαλύτερου μεγέθους τους.

Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μέσος άνθρωπος καταπίνει 68.415 δυνητικά επικίνδυνες πλαστικές ίνες ετησίως απλά καθήμενος στο τραπέζι για να γευματίσει.

Οι ερευνητές σκόπευαν να συγκρίνουν τις πλαστικές ίνες που βρέθηκαν σε μύδια με το μέσο γεύμα των νοικοκυριών. Βρήκαν λιγότερα από δύο μικροπλάσματα σε κάθε μύδι, τα οποία θα μπορούσαν να συνδεθούν με το θαλάσσιο περιβάλλον και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει 100 πλαστικά σωματίδια το χρόνο μέσω της κατανάλωσης των οστρακοειδών.

Τώρα όμως το σίγουρο είναι ότι τα καταναλώσουν από 13.731 έως 68.415 ίνες σε ένα χρόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων λόγω οικιακής σκόνης!

Ο Ted Henry, καθηγητής περιβαλλοντικής τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, δήλωσε ότι: “τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να προκαλούν έκπληξη σε μερικούς ανθρώπους οι οποίοι αναμένουν ότι οι πλαστικές ίνες στα θαλασσινά θα είναι υψηλότερες από εκείνες της οικιακής σκόνης. Δεν ξέρουμε από πού προέρχονται αυτές οι ίνες, αλλά είναι πιθανό να είναι μέσα στο σπίτι και το ευρύτερο περιβάλλον”.

Οι πλαστικές ίνες που βρέθηκαν στα σπιτικά φαγητά δεν προέρχονταν από το φαγητό ή το μαγείρεμα, αλλά από την οικιακή σκόνη, πιστεύουν οι ερπιστήμονες, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν για την υγεία, καθώς οι άνθρωποι την αναπνέουν από τον αέρα!

«Οι πλαστικές μικροΐνες που βρέθηκαν στη σκόνη στα σπίτια μας και ο αέρας που αναπνέουμε μπορούν να προέρχονται από ελαστικά αυτοκινήτων, χαλιά και μαλακά έπιπλα, καθώς και ρούχα όπως τα μπουφάν από fleece», σημείωσαν μεταξύ άλλων…

Διαφήμιση