Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Εξαγωγέας πράσινης ενέργειας μπορεί να γίνει η Ελλάδα λόγω Αιγαίου

Εξαγωγέας πράσινης ενέργειας μπορεί να γίνει η Ελλάδα λόγω Αιγαίου

0
Διαφήμιση

Τη δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί εξαγωγέας πράσινης ενέργειας λόγω του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου, επισημαίνει η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)

Το γεγονός τούτο, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση πολύ μεγάλων, ξένων και Ελληνικών, επενδύσεων σε αιολικά πάρκα και διασυνδέσεις στα νησιά και τη θάλασσα του Αιγαίου, ενισχύει τη διεθνή σημασία -άρα και την ασφάλεια- της περιοχής.

Η Ένωση τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στον μοναδικό επιβεβαιωμένο ενεργειακό πόρο της, που είναι το αιολικό της δυναμικό και ειδικά αυτό του Αιγαίου, νησιωτικό και θαλάσσιο. Κάτι που προϋποθέτει μεγάλες επενδύσεις τόσο σε αιολικές εγκαταστάσεις όσο και σε διασυνδέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του χθες στο Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Ρόδο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι τα νησιά αποτελούν μια «αβύθιστη» πλατφόρμα εκμετάλλευσης ΑΠΕ υψηλής δυναμικότητας ενώ εκτίμησε ότι η αξιοποίηση των συγκριτικών ενεργειακών πλεονεκτημάτων της χώρας μπορεί να φέρει επενδύσεις ύψους 25-35 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Στις προτάσεις της για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά επίσης να τεθεί φιλόδοξος εθνικός στόχος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030, καθώς και για τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο όπως επίσης να δοθεί έμφαση στην επιστημονική έρευνα στους τομείς της αποθήκευσης ενέργειας και των πλωτών ανεμογεννητριών που μπορούν να προσφέρουν πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη συνδυαζόμενοι με την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, τη βιομηχανία καλωδίων και ηλεκτρολογικού υλικού και τις σχετικές υπηρεσίες.

Τις θέσεις του για τον ενεργειακό σχεδιασμό θέμα δημοσιοποίησε σήμερα και ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από φωτοβολταϊκά, προτάσσοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη επίτευξης των εθνικών στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ από εγχώριες επιχειρήσεις ώστε η προστιθέμενη αξία της παραγωγής αλλά και τα μερίσματα κατά το διάστημα λειτουργίας τους να παραμένουν κατά το δυνατόν στην χώρα, την ανάπτυξη διασυνδέσεων, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την αποθήκευση ενέργειας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΞεκινά το πρόγραμμα Kids’ Athletics στο Πεδίο του Άρεως
Επόμενο άρθροΧαμένος πλανήτης αφήνει πίσω του διαμάντια…