Πλήρη στήριξη στην σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει για το πρώτο τρίμηνο του 2019 μία νέα στρατηγική μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, παρέχει η Ελλάδα. Η νέα στρατηγική θα κινείται στην βάση της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα και των εθνικών σχεδίων των κρατών – μελών.
Κατά την τοποθέτησή του στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος στη Σόφια, ο υπουργός Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για ανάγκη περισσότερης καινοτομίας και επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ζήτησε η βάση να είναι η κυκλική οικονομία για να δομηθούν καλύτερες και κλιματικά ανθεκτικότερες κοινωνίες με χαμηλές εκπομπές. «Η Ελλάδα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και εντός του Απριλίου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) θα καταθέσει δημόσια την εθνική πολιτική για την κυκλική οικονομία» είπε.
Αναλύοντας περισσότερο τις προτάσεις της Ελλάδας, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι το συμπέρασμα της ειδικής αναφοράς της IPCC τελικά θα δημιουργήσει ισχυρή πίεση για πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης εκπομπών.
Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές πολιτικές, υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Ο «χάρτης πορείας για τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, το 2050, διατυπώθηκε το 2011 θέτοντας ως στόχο τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 80% έως τα μέσα του αιώνα. Ο οδικός αυτός χάρτης πρέπει πλέον να αναθεωρηθεί στο πλαίσιο των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων και λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη μηδενικών εκπομπών άνθρακα για το δεύτερο μισό του αιώνα» είπε.