Αρχική Περιβάλλον Απαγορεύτηκαν τρία νεονικοτινοειδοί που σκοτώνουν τις μέλισσες στην Ε.Ε.

Απαγορεύτηκαν τρία νεονικοτινοειδοί που σκοτώνουν τις μέλισσες στην Ε.Ε.

0
melissa
Διαφήμιση

Σήμερα, τα κράτη μέλη υποστήριξαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση όλων των υπαίθριων χρήσεων 3 νεονικοτινοειδών που σκοτώνουν τις μέλισσες.

Μέχρι το τέλος του έτους τα εντομοκτόνα Ιμιδακλοπρίδη, κλοθειανιδίνη και θειομεθοξάμη θα εξαφανιστούν τελικά από το περιβάλλον για χάρη των μελισσών.

Η PAN Europe χαιρετίζει θερμά τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αντίστασή της σε πολλά κράτη μέλη και την αγροτοβιομηχανία που ευνοούν τις μη βιώσιμες πρακτικές στη συμβατική γεωργία.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κλήθηκαν να ψηφίσουν σήμερα σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση όλων των υπαίθριων χρήσεων τριών νεονικοτινοειδών που σκοτώνουν τις μέλισσες.

Από την έγκρισή τους σε επίπεδο ΕΕ τη δεκαετία του ’90, τα νεονικοτινοειδή έχουν αποδειχθεί πως σε μεγάλο βαθμό βλάπτουν τις μέλισσες, άλλους επικονιαστές και το περιβάλλον στο σύνολό του. Πολλές μελέτες δείχνουν επίσης ότι προκαλούν τοξικότητα στην ανθρώπινη υγεία.

Μετά από χρόνια μάχης από μελισσοκόμους και περιβαλλοντολόγους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιόρισε τη χρήση των  ιδιαίτερα τοξικών νεονικοτινοειδών το 2013. Η ιμιδακλοπρίδη, η κλοθειανιδίνη και η θειομεθοξάμη απαγορεύτηκαν τώρα…

Έκτοτε, τα στοιχεία έδειξαν ότι ακόμη και η εφαρμογή νεονικοτινοειδών σε μη ελκυστικές καλλιέργειες μελισσών οδήγησε στην έκθεση των μελισσών, καθώς αυτές οι ουσίες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στο περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε μια σειρά εκθέσεων που υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει ασφαλής χρήση για τις μέλισσες για αυτά τα τρία εντομοκτόνα.

Η PAN Europe είναι μέλος του συνασπισμού Save the Bees3, ενός συνασπισμού που συγκεντρώνει περισσότερες από 100 ΜΚΟ της ΕΕ που έδρασαν σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο για να επιτύχουν την απαγόρευση σήμερα.

 

 

Διαφήμιση