Αρχική Καταστροφές Σε “παρακολούθηση” οι καταστροφές στον Έβρο από το… διάστημα

Σε “παρακολούθηση” οι καταστροφές στον Έβρο από το… διάστημα

0
Έβρος

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Rapid Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Σκοπός είναι να υπάρξει υποβοήθηση του έργου των φορέων πολιτικής προστασίας που εμπλέκονται στην καταγραφή ζημιών και στη διαχείριση των συνεπειών από το καταστροφικό φαινόμενο.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται άμεσα η διάθεση χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων για τις περιοχές που έχουν πληγεί.

Πρόκειται για  πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρακολούθηση της Γης από το διάστημα. Η συλλογή δεδομένων γίνεται από ένα σύνθετο σύστημα δορυφόρων, αλλά και δεδομένων πεδίου (in situ), που καλύπτουν έξι θεματικές περιοχές: ξηρά, θάλασσα, ατμόσφαιρα, κλίμα, διαχείριση εκτάκτων αναγκών και ασφάλεια.

Το Copernicus εξυπηρετείται από ένα σύνολο δορυφόρων αποκλειστικής χρήσης (Sentinel), ενώ χρησιμοποιεί και δεδομένα που παρέχονται από αλλά διαθέσιμα δορυφορικά συστήματα.

Οι δορυφόροι Sentinel έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να καλύπτουν τις ανάγκες των υπηρεσιών του Copernicus και των χρηστών του. Από την έναρξη του Sentinel-1A το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προγραμματίσει την τοποθέτηση σχεδόν 20 δορυφόρων σε τροχιά πριν από το 2030.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here