Αρχική Ενέργεια Σχέδια για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο

Σχέδια για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο

0
ανατ μεσογ
Διαφήμιση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε στο πλαίσιο του φημισμένου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Τζώρτζης μιλώντας για τους στόχους της εταιρίας του, είπε ότι η εταιρία είναι πολύ ισχυρή, με εμπειρία 30 ετών και συνεπώς με υψηλούς στόχους. Οι στόχοι είναι η επέκταση της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά ενέργειας, η προμήθεια ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η πλήρης κάλυψη της χώρας μας με την παροχή φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές, η επέκταση του συμπιεσμένου αερίου και η ανάπτυξη υποδομών. delfoi i anaptuksi udrogonanthrakon stin anatoliki mesogeioΓια τις υποδομές, αναφέρθηκε τόσο στους αγωγούς Poseidon, ITG & EastMed αλλά και στο πρόγραμμα GasTrade, του οποίου η μελέτη αναμένεται να υλοποιηθεί στο β’ εξάμηνο του 2018 και να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2020. «Είναι ένα έργο βιώσιμο και επενδυτικά προσιτό που θα εξασφαλίσει τις πηγές και τον Δυτικό διάδρομο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζώρτζης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Υδρογονανθράκων της Κύπρου, Πάνος Κελάμης είπε ότι «τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν με τις κοιτάσματα – χωρίς αποθέματα δεν έχουμε τίποτα». Τόνισε ότι οι τιμές φυσικού αερίου είναι αδύνατο να προβλεφθούν και επεσήμανε ότι ο πλανήτης χρειάζεται πολλή ενέργεια που είναι αλληλένδετη με την ευημερία. «Το ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος θα πρέπει να έχει στο επίκεντρό του τα ορυκτά καύσιμα. Η EastMed είναι το νέο Ελ Ντοράντο για το φυσικό αέριο» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι  «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στην εκτέλεση ενός στρατηγικού σχεδιασμού και σε 1.5 χρόνο θα έχει ήδη 2 γεωτρήσεις.

Ο καθηγητής Ούζι Αράντα από το Ισραήλ σε ερώτηση πως βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αυτή την εποχή αναταραχών είπε ότι «οι πολιτικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες από τις οικονομικές και οι θρησκευτικές ισχυρότερες όλων. Το Ισραήλ στοχεύει σε μελλοντικές κατακτήσεις και στην υπεράσπιση των πηγών της». Μίλησε για νέους πρωταγωνιστές στην περιοχή, τη Ρωσία και το Ιράν που έχουν στην ατζέντα τους την κατάκτηση μίας θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι στόχοι μας δεν πρέπει να είναι μεγαλεπήβολοι, αλλά μετριασμένοι, ώστε να μην οδηγηθούμε σε απώλειες και απογοητεύσεις. Η περιοχή είναι περίπλοκη και απαιτεί σύνεση, προσεκτική και σταδιακή προσέγγιση», τόνισε ο κ Αράντα.

Τέλος, ο  Γιάννης Μπασιάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), μίλησε για το χρονικό και γεωγραφικό πλαίσιο της περιοχής και τόνισε ότι σε ένα μήνα θα είναι έτοιμη η έκθεση συμπερασμάτων από τα στοιχεία που συνέλεξαν από την περιοχή Νότια της Κρήτης και από το Ιόνιο, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική θέση γεωγραφικά με πολλά οικόπεδα προς διερεύνηση.

Στο Φόρουμ μίλησε και ο πρ. υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, στην ειδική ενότητα για το περιβάλλον και την ενέργεια με θέμα “Fostering Investment in Energy to Support Climate Change Goals and Energy Security”.  Είπε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μπορεί να μετασχηματισθεί σε βασική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς και των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου που διέρχονται από τη χώρα. Αυτή η προϋπόθεση και η ανάπτυξη που θα πρέπει να ακολουθήσει, μπορεί να υπηρετηθεί από επενδύσεις στην ενέργεια αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι στρατηγική επιλογή για το ενεργειακό μέλλον της χώρας με όλες της τις μορφές, αιολική, φωτοβολταϊκών, βιομάζα, γεωθερμία, μικρά υδροηλεκτρικά. Όμως, η στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, απαιτεί για τις επόμενες δεκαετίες την αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου παράλληλα με την εκμετάλλευση της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου από τη χώρα. Στην γρήγορη αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, σημαντική θέση έχουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η εκμετάλλευσή των οποίων πρέπει να γίνει με σεβασμό όλων των σύγχρονων κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος»

 

Διαφήμιση