Αρχική Επιστήμη Πέθανε ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ

Πέθανε ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ

0
aw stephen hawking earth space
Διαφήμιση

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο κορυφαίος Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Ο καθηγητής έφυγε ήσυχα, στον ύπνο του, σύμφωνα με την οικογένειά του.

«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα. Ήταν σπουδαίος επιστήμονας και εξαιρετικός άνθρωπος, του οποίου το έργο και η παρακαταθήκη θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά χρόνια» ανέφεραν σε δήλωσή τους τα παιδιά του Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ.

«Είχε πει “δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς”. Θα μας λείπει για πάντα», πρόσθεσαν.

Το 1977 με τη γυναίκα του Τζέιν τον γιο του Ρόμπερτ και την κόρη του Λούσυ

Ο Χόκινγκ διαγνώστηκε σε ηλικία 21 ετών με την ανίατη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία σταδιακά προκάλεσε την πλήρη παράλυση του σώματός του, τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί φωνή παραγόμενη από υπολογιστή για να επικοινωνεί. «Ποτέ δεν περίμενα πως θα έφτανα τα 75» είχε παραδεχθεί ο ίδιος το 2017.

Σε δηλώσεις του στη βρετανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση είχε πει επίσης ότι η σημαντικότερη ανακάλυψή του ήταν πως οι μαύρες τρύπες δεν είναι «εντελώς μαύρες», κάτι που ίσως βοηθήσει να «καταλάβουμε πώς μπορεί να λυθούν τα παράδοξα μεταξύ κβαντομηχανικής και γενικής σχετικότητας».

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Χόκινγκ στο Oxford Boat Club (ο νεαρός με το μαντήλι)

Ο Χόκινγκ απέκτησε ευρύτερη, παγκόσμια φήμη το 1998, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Σύντομο Χρονικό του Χρόνου» (‘A Brief History of Time’, στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο «Χρονικό του Χρόνου»), το οποίο πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Γεννημένος την 8η Ιανουαρίου 1942, έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1959, και τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να κάνει έρευνα στο πεδίο της κοσμολογίας.

Ο Χόκινγκ χαρακτηριζόταν από τους σημαντικότερους ειδικούς σε όλο τον κόσμο σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα και τις μαύρες τρύπες.

Αναζητώντας εξωγήινη ζωή

Τον Ιούλιο του 2015 ο Στίβεν Χόκινγκ εγκαινίασε στο Λονδίνο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο να παρατηρήσει τις εσχατιές του σύμπαντος, αναζητώντας εξωγήινη, ευφυή ζωή.

«Σ’ ένα απέραντο σύμπαν, θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη ζωής» είχε πει ο ίδιος.

Είχε προειδοποιήσει πως φαίνεται πολύ πιθανόν να υπάρχει κάποια απλή μορφή ζωής στο σύμπαν, όμως η ύπαρξη «ευφυών» όντων είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα και η ανθρωπότητα θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά πώς θα μπορούσε να γίνει μια επαφή με αυτά.

«Ίσως σε κάποιο σημείο του σύμπαντος μια έξυπνη ζωή μας παρακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο ερώτημα. Ήρθε ο καιρός να βρούμε την απάντηση, να αναζητήσουμε ζωή πέρα από τη Γη. Πρέπει να μάθουμε» είχε πει.

Το 10ετές πρόγραμματα που τιτλοφορείται Breakthrough Listen θα στηριχθεί από τον Ρώσο φυσικό και πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Γιούρι Μίλνερ με το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 92 εκατομμύρια ευρώ).

Για την τεχνητή νοημοσύνη

Οι προσπάθειες της ανθρωπότητας να δημιουργήσει υπολογιστές και ρομπότ με εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν σοβαρή υπαρξιακή απειλή για την ίδια, καθιστώντας πολύ υπαρκτό τον κίνδυνο το ανθρώπινο είδος να εξαφανιστεί κάποια στιγμή. Αυτή την προειδοποίηση είχε απευθύνει τον Δεκέμβριο του 2014 ο Χόκινγκ.

Όπως είχε δηλώσει με έμφαση στο BBC, «η πλήρης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους».

«Θα έκανε κουμάντο μόνο του και θα επανασχεδίαζε τον εαυτό του με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα. Οι άνθρωποι, που είναι περιορισμένοι από την αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να το ανταγωνιστούν και θα έμεναν πίσω», είχε αναφέρει.

Τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Έκρηξη;

Μόλις λίγε ημέρες πριν τον θάνατό του, στις αρχές Μαρτίου ο Χόκινγκ ανέλυσε στην εκπομπή «Star Talk» του National Geographic την θεωρία του για το τι μπορεί να υπήρχε πριν το Big Bang, τη Μεγάλη Έκρηξη, που σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία προέκυψε το Σύμπαν.

Πριν την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) φαινομενικά δεν υπήρχε απολύτως τίποτε αλλά στην πραγματικότητα ο χωροχρόνος υπήρχε, είχε πει ο Βρετανός αστροφυσικός και κοσμολόγος.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Στίβεν Χόκινγκ και ο θάνατος

Ο Στίβεν Χόκινγκ εξηγεί τι υπήρχε πριν το Big Bang – Δείτε το βίντεο

Στίβεν Χόκινγκ: Ο Τραμπ θα κάνει τη Γη καυτή κόλαση, όπως έγινε η Αφροδίτη

Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; διερωτάται ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ 

Στίβεν Χόκινγκ: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την ανθρωπότητα

 

Διαφήμιση