Αρχική Διάστημα Ο ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής πρόεδρος του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού...

Ο ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής πρόεδρος του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

0
ΚΡΙΜΙΖΗς

Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, ακαδημαϊκός – διαστημικός επιστήμονας, και πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα της ΝΑΣΑ και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ).

Ο γεννημένος το 1938 στον Βροντάδο της Χίου καταξιωμένος επιστήμονας στη σύντομη ομιλία του κατά την παρουσίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΔΟ , στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ), στηλίτευσε την κακοδαιμονία της φυλής, την αδυναμία των Ελλήνων να λειτουργήσουν ως ομάδα και υποσχέθηκε πως ο νεοσύστατος Διαστημικός Οργανισμός θα αποτελέσει πρότυπο για τη λειτουργία του, ξεπερνώντας τις ελληνικές αδυναμίες και λειτουργώντας με ήθος, διαφάνεια και αξιοκρατία.

Ellhnikos Diasthmikos OrganismosΟ κ. Κριμιζής μιλώντας στο ecozen.gr τόνισε ότι «ως χώρα πληρώνουμε εισφορές για τα δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ή τον Οργανισμό Μετεωρολογικών Δεδομένων και σύμφωνα με τις διάφορες συμφωνίες αυτές πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα μέσω εταιρειών για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες οι οποίες ήδη κάνουν εξαγωγή διαστημικών προϊόντων» κι   έφερε ως παράδειγμα το τσιπάκι που «μεταφράζει» τις παρατηρήσεις και φωτογραφίες του Curiosity από την επιφάνεια στον Άρη, το οποίο είναι ελληνικής κατασκευής.

Στόχος του Διαστημικού Οργανισμού, όπως μας είπε είναι η ενίσχυση «των μικρών μας εταιρειών να γίνουν μεγάλες», να δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να δοθούν κίνητρα επιστροφής στους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Πιλαφτσής, στρατιωτικός, απόφοιτος Σχολής Ικάρων, Τμήμα Ιπταμένων με MA in Diplomatic Studies, Westminster, London και MSc Γεωπληροφορικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος μεταξύ άλλων συμμετείχε στη διαχείριση προγράμματος στρατιωτικών δορυφόρων Helios-2.

Ο ΕΛΔΟ έχει ως αντικείμενο την εξειδίκευση και υλοποίηση της πολιτικής της χώρας στο διάστημα καθώς και τη διαχείριση εθνικών έργων που αφορούν σε διαστημικές τεχνολογίες. Η λογική της δημιουργίας του αφορά την ανάγκη της συγκέντρωσης της δραστηριότητας περί των διαστημικών υπηρεσιών και εφαρμογών που αγγίζουν τόσο τον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η συζήτηση για τη δημιουργία του Οργανισμού άρχισε τη δεκαετία του 1980 και ότι ανάλογοι οργανισμοί λειτουργούν εδώ και χρόνια σε όλες τις προηγμένες χώρες.

x default
x-default
Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here