Αρχική Περιβάλλον Νέο “πλήγμα” στη μείωση κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας

Νέο “πλήγμα” στη μείωση κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας

0
PLASTIKH SAKOULAa
Διαφήμιση

Η κατανάλωση πλαστικής σακούλας παρουσιάζει μεγάλη μείωση σε κάποια καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ, δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους τους κλάδους εμπορίου!

Επιπλέον, το γεγονός ότι οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα εξαιρούνται από το μέτρο, οδηγεί στη συνολική μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας να υπολογίζεται σε 65%-70%.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε κατανάλωση περίπου 110 σακουλών ανά κάτοικο ανά έτος, αριθμός μεγαλύτερος από το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, ενώ αναμένεται σχετική αύξηση μετά τους πρώτους μήνες εφαρμογής.

Τα παραπάνω κατήγγειλαν με κατατεθείσα στη βουλή ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθηνών) και Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου).

Οι βουλευτές του Ποταμιού επισημαίνουν το πρόβλημα της «πλαστικής ρύπανσης» και τις σοβαρές του επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, καθώς και τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Αναφέρονται στον εθνικό Νόμο 4496/2017, σύμφωνα με τον οποίο καθιερώθηκε, από την 1η Ιανουαρίου 2018, η είσπραξη και απόδοση περιβαλλοντικού τέλους για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, με σκοπό τον περιορισμό στη χρήση τους και την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/720.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι βουλευτές ρωτούν το λόγο για τον οποίο εξαιρέθηκαν οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα από την εφαρμογή της νομοθεσίας και επίσης αν θα δοθούν κίνητρα στους επαγγελματίες αυτών των κλάδων, ώστε να να υιοθετήσουν πρακτικές που θα συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας.

Τέλος, ρωτούν αν έχουν προγραμματιστεί δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης πλαστικής σακούλας, έτσι ώστε η επιβολή του περιβαλλοντικού τελους να μη θεωρείται απλά «ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος
Επόμενο άρθροAKMH GASTRONOMY FESTIVAL: Η μεγάλη γιορτή Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ