Αρχική Ενέργεια Ισπανικό ενδιαφέρον για τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα

Ισπανικό ενδιαφέρον για τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα

0
ισπανια
Διαφήμιση

Η Ισπανία επιδιώκει επενδύσεις στο χώρο της Ενέργειας στην Ελλάδα, αναφέρει η πρόσφατη αναφορά που έφτασε από την ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη, στα κεντρικά του ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Πρόκειται για μια αναφορά που αναδεικνύει το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού – και ειδικά από μια χώρα που θεωρείται από τους πρωτοπόρους στην Ενέργεια και την τεχνολογία της διεθνώς – για τον αντίστοιχο κλάδο στην Ελλάδα, το ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας τόσο ως παραγωγός υδρογονανθράκων, όσο και ως κόμβος διαμετακόμισής τους, με έργα εμβληματικού χαρακτήρα όπως ο TAP.

Συγκεκριμένα, η αναφορά της πρεσβείας τονίζει ότι, “Τελευταία, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας από μεγάλες εταιρείες. Συγκεκριμένα, προσφορές κατατέθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς τόσο για την προώθηση και ανάπτυξη αγωγών και υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου όσο και για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων”.

Η Ισπανία συμμετέχει και στα δύο επενδυτικά σχήματα που έδειξαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο 65% της Διαχείρισης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός προβλέπεται ότι θα αποφέρει περίπου 500 εκ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου κύκλου.

Το πρώτο σχήμα αποτελείται από την Ιταλική Snam Rete Gas S.p.A και από την Enagas Transporte S.A.U, η οποία επίσης είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία. Η Ισπανική Enagas S.A, επιπλέον, συμμετέχει και σε άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Περού και Μεξικό). Η τρίτη εταιρεία που στελεχώνει το σχήμα είναι η βελγική Fluxys S.A.

Το δεύτερο σχήμα αποτελείται από την εταιρεία Reganosa (Regasificadora del Noroestre S.A), η οποία δραστηριοποιείται ως διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ισπανίας, με έδρα το Mugardos της Ισπανίας. Η εταιρεία διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Mugardos. Η δεύτερη εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στο σχήμα είναι η Ισπανική επενδυτική εταιρεία, η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της Reganosa Holdco S.L. Η τρίτη είναι η ρουμανική εταιρία S.N.T.G.N Transgaz S.A και η τέταρτη συμμετέχουσα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)”.

Η αναφορά σημειώνει ακόμα ότι, “Η Ισπανία συμμετέχει επίσης στο επενδυτικό κομμάτι που αφορά τις εκμεταλλεύσεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Η ισπανική εταιρεία ενέργειας και πετροχημικών REPSOL σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) κατέθεσαν προσφορά στον διεθνή διαγωνισμό για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα «Ιόνιο»”.

Κώστας Κέντζος

 

Διαφήμιση