Αρχική Ενέργεια Γερμανικές ανησυχίες για την κινεζική διείσδυση σε Δίκτυα, Υποδομές, Ενέργεια στη ΝΑ...

Γερμανικές ανησυχίες για την κινεζική διείσδυση σε Δίκτυα, Υποδομές, Ενέργεια στη ΝΑ Ευρώπη.

0
chine1070 0
?????????????????
Διαφήμιση

Η παρουσία της Κίνας και η αυξανόμενη επιρροή της σε Δίκτυα, Υποδομές, Ενέργεια στη ΝΑ Ευρώπη και κυρίως στα Βαλκάνια, θεωρείται «πρόκληση» από τους Γερμανούς. Θα αντέξει η Ευρώπη αυτή την «επενδυτική πίεση» των Κινέζων που προστίθεται στις επενδυτικές κινήσεις των Ρώσων;

«Ασφάλεια και Σταθερότητα στα Βαλκάνια» είχε θέμα η ημερίδα που έγινε τη Δευτέρα 12/3/2018 στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές το Ιδρυμα «Hanns-Seidel» των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυβαρίας, το Sudosteuropa Gesellschaft (SOG), ίδρυμα που επισήμως θέλει να χτίσει «γέφυρες» πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη, και «υποστηρίζεται» από το γερμανικό ΥΠΕΞ εφόσον παίζει ρόλο «συνδέσμου» για τη γερμανική εξωτερική πολιτική, και το Ινστιτούτο Goethe στην Αθήνα, που όπως ειπώθηκε δεν είναι αρμόδιο μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη ΝΑ Ευρώπη

Ανοίγοντας την ημερίδα, η πρόεδρος του «Hanns-Seidel», Ursula Maennle, είπε ότι, η περιοχή μπήκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσοχής ώστε να ενταχθεί στους κόλπους της ΕΕ, τόσο μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όσο και το 2015 με την έξαρση του προσφυγικού, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Αναφερόμενη στο σήμερα μίλησε για «αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή» ως «πρόκληση» και «νέο θέμα που ανακύπτει» για την ΕΕ, επισημαίνοντας «να δούμε ποιες ευκαιρίες θα προκύψουν, αλλά και ποιοι κίνδυνοι από τις εξελίξεις στην περιοχή».

Ως κεντρικός ομιλητής της ημερίδας, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι 27 χρόνια μετά τη διάλυση της πρ. Γιουγκοσλαβίας είμαστε στο κατώφλι πάλι ενός αναθεωρητισμού, σε ό,τι αφορά στα σύνορα. Χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά εύθραυστη ιδίως για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Για το Κόσοβο είπε ότι επίκειται παραπομπή όλης της πολιτικής ηγεσίας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ΚΙΝΑτην ΠΓΔΜ ότι δεν υπάρχουν καλοί οιωνοί για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας, ή για τις σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων της σλαβικής πλειονότητας και για το Μαυροβούνιο ότι η ίδια η υπόστασή του δοκιμάστηκε από την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Για τις ΗΠΑ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι, βρίσκονται σήμερα σε φάση «εσωστρέφειας», εκπέμποντας «ασάφεια» και «αναποφασιστικότητα», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Στάθηκε, δε, στην «έντονη δραστηριότητα» Ρωσίας και Τουρκίας, λέγοντας ότι, η πρώτη επιχειρεί να διατηρήσει τα ερείσματά της στην περιοχή, ή να αντιπαραβάλλει στους Δυτικούς προβλήματα για την πίεση που δέχεται σε άλλα μέτωπα όπως ο Καύκασος. Για την Τουρκία υπογράμμισε ότ,ι με αιχμή του δόρατος το κοινωνικό Ισλάμ και παρεμβάσεις σε εκπαίδευση, υγεία και πρόνοια, διεισδύει στα Δυτικά Βαλκάνια, χρηματοδοτώντας και πολιτικά κόμματα.

Τέλος αναφερόμενος στην Κίνα είπε ότι, είναι παρούσα στα Δυτικά Βαλκάνια, ότι η ίδια η Ελλάδα καλλιεργεί «στενή σχέση» μαζί της, «στρατηγική σχέση» στο λιμάνι του Πειραιά, προσθέτοντας ότι η Κίνα «είναι υπομονετική και διακριτική στις κινήσεις της». Εμφανίστηκε, εξάλλου, επικριτικός προς την ΕΕ λέγοντας ότι, είναι κάπως άτολμη στην παρέμβασή της, καλώντας την «να αναλάβει τις ευθύνες της» απέναντι στην περιοχή.

Ο νέος δρόμος του μεταξιού 

Στην ημερίδα ακολούθησε ειδική συνεδρία, με το ενδιαφέρον θέμα «Ο νέος δρόμος του μεταξιού : Οι δραστηριότητες της Κίνας στα Βαλκάνια».

Ο Jens Bastian, από το ΔΣ του SΟG, είπε ότι, η πολυδιαφημισμένη επένδυση της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά είναι σε βάρος της ΕΕ και έβαλε ερώτημα τι κάνει η ΕΕ για να αντιπαρατεθεί στρατηγικά. Παρουσίασε στοιχεία ότι η κίνηση στο κομμάτι του Πειραιά αυξάνεται πλέον συνεχώς και μπορεί σε κάποια χρόνια να απειληθεί η πρωτοκαθεδρία του λιμένα του Αμβούργου στον όγκο διεκπεραίωσης φορτίων. Τόνισε ότι οι Κινέζοι επενδύουν στρατηγικά – συστηματικά σε υποδομές λιμένων σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Τουρκία, μέχρι το Βέλγιο, με σημαντικότερη – όπως τόνισε – την επένδυση στον Πειραιά, με όχημα διείσδυσής τους, την ευχέρειά τους να ρίξουν «ζεστό χρήμα» σε ασθμαίνουσες οικονομίες, αυξάνοντας την εξάρτηση τους από την Κίνα. Σε αυτή τη βάση ο Bastian κάλεσε την ΕΕ να διευκολύνει από πλευράς της την παροχή πιστώσεων στα κράτη-μέλη της περιοχής ή την πρόσβαση στις χρηματαγορές.

Είπε ακόμα ότι, η Κίνα βλέπει την ΝΑ Ευρώπη σαν χώρο που δοκιμάζει τις δυνάμεις της, στην πορεία να αναπτύξει παραπέρα την οικονομική-εμπορική της ισχύ και ότι προετοιμάζει τη διείσδυση και άλλων μεγάλων εταιριών της. Τέλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, οι Κινέζοι επενδύουν όχι μόνο στην αναβάθμιση των σιδηροδρομικών δικτύων π.χ. Βελιγραδίου-Βουδαπέστης ώστε να διευκολυνθεί η διαμετακόμισή τους, αλλά και των οδικών.

Ο Γ. Τζογόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat, είπε ότι ο Πειραιάς είναι για COSCO

τους Κινέζους αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν ως «η κεφαλή του δράκου» κι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στην ελληνική οικονομία αποτελούν γι αυτούς μεγάλη ευκαιρία, παραπέμποντας σε διείσδυσή τους και στον τομέα της Ενέργειας, επιδιώκοντας κοινοπραξίες με ελληνικές εταιρίες. Επεσήμανε ότι η Cosco στον ΟΛΠ επενδύει και στην κρουαζιέρα και στη ναυπηγοεπισκευή, προκαλώντας ικανοποίηση στους κόλπους των Ελλήνων εφοπλιστών. Εκτίμησε, τέλος, ότι η Κίνα μελετά πολύ προσεκτικά τις ρωσικές κινήσεις και αποφεύγει λάθη που ενδεχομένως κάνει η Μόσχα. Για δε τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας, θύμισε ότι, το Πεκίνο ήταν ενάντια στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το ευρώ, όπως και ενάντια στο Brexit, άρα στηρίζει την ευρωενωσιακή οντότητα, αλλά θέλει να διευρύνει τα πεδία για «μπίζνες» της και γεωπολιτική της ισχύ.

Οι επιπτώσεις για την ΕΕ

Η Luba von Hauff, επιστημονική συνεργάτης μιας από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές σκέψης» στο Βερολίνο, της «Γερμανικής Εταιρείας για την Εξωτερική Πολιτική», είπε ότι μέσα από το νέο δρόμο του μεταξιού και τις επενδύσεις της, η Κίνα επιχειρεί και επιτυγχάνει και διεύρυνση της πολιτικής επιρροής σε χώρες μέλη της ΕΕ (ανέφερε για παράδειγμα Ουγγαρία, Ελλάδα), λέγοντας ότι αυτό μακροπρόθεσμα θα έχει επιπτώσεις στην ΕΕ που δε θα μπορέσει ποτέ ξανά να εμφανιστεί με μια φωνή απέναντι στο Πεκίνο. Μίλησε άλλωστε για διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σε μια αποτύπωση ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων.

Τέλος, ο Klaus Fiesinger, περιφερειακός διευθυντής ΝΑ Ευρώπης του ιδρύματος «Hanns Seidel», με έδρα το Ζάγκρεμπ, είπε ότι παρέμβαση στη περιοχή έχει και η Σαουδική Αραβία. Εξειδικεύοντας στην Κίνα, τόνισε ότι, μπαίνει σε μια αγορά 120 εκατ. ανθρώπων στη ΝΑ Ευρώπη με επενδύσεις σε δίκτυα διαμετακόμισης και ενέργειας.

Εγκάλεσε, τέλος, την ΕΕ ότι θα έπρεπε να παρουσιάσει μια ρεαλιστική στρατηγική ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων, με rama kina 4χρηματοδοτήσεις σε έργα συνδεσιμότητας κλπ, ώστε να μην εκμεταλλεύεται αυτό το «κενό» η Κίνα. Ως παράδειγμα κινεζικής διείσδυσης και τι συνεπάγεται στην πράξη, ο Fiesinger παρέπεμψε στις ογκώδεις κινεζικές επενδύσεις σε μια υποψήφια για ενταξη στην ΕΕ χώρα, την Αλβανία, δίνοντας τη δυνατότητα σε Αλβανούς πολιτικούς περίπου να «βγάζουν γλώσσα» στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλα κέντρα όπου μπορούν να αποταθούν για οικονομική ή άλλη στήριξη.

Κώστας  Κέντζος

 

Διαφήμιση