Αρχική Καταστροφές Επικίνδυνο φυτοφάρμακο με δραστική ουσία την γλυφοσάτη στην Ελλάδα

Επικίνδυνο φυτοφάρμακο με δραστική ουσία την γλυφοσάτη στην Ελλάδα

0
φυτοφάρμακο
Διαφήμιση

Άδεια διάθεσης για ερασιτεχνική χρήση σε ζιζανιοκτόνο με δραστική ουσία το glyphosate (γλυφοσάτη), χορηγήθηκε με απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό αποκάλυψε με ερώτηση του στη Βουλή, η οποία συνυπογράφεται από 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γιώργος Δημαράς, μέλος των Οικολόγων Πράσινων.

Τον Μάρτιο του 2015 το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙΑRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπίστωσε ότι η γλυφοσάτη πιθανότατα γεννά καρκίνους στους ανθρώπους, γι’ αυτό και οφείλει να απαγορευτεί εντελώς. Η γλυφοσάτη είναι η δραστική ουσία του μεγαλύτερου σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνου στον κόσμο.

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί στην υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον  η εν λόγω δραστική ουσία και τα προϊόντα που την περιέχουν υπάρχουν έντονες ανησυχίες και κινητοποιήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών, υπογραμμένη από περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανθρώπους ζητά την απαγόρευση του glyphosate, ουσιαστική μεταρρύθμιση στη διαδικασία έγκρισης και επιστημονικής αξιολόγησης  φυτοφαρμάκων και  την θέσπιση υποχρεωτικών στόχων για τη μείωση της χρήσης τους σε όλη την ΕΕ.

Με βάση τις ανησυχίες αυτές, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η Ελλάδα καταψήφισε, δια των αρμόδιων Υπουργών, την ανανέωση έγκρισης του glyphosate για πέντε έτη (μαζί με Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Μάλτα -27/11/2017),σε ψηφοφορία στην οποία δεν εξασφαλίστηκε δυστυχώς η απαραίτητη πλειοψηφία ακύρωσης της πρότασης.

Στο μεταξύ  η Γαλλία και η Ιταλία αποφάσισαν την απαγόρευση της χρήσης του glyphosate για ιδιώτες μόλις βρεθούν εναλλακτικές λύσεις και το αργότερο το 2019, ενώ η Ολλανδία απαγόρευσε άμεσα την ερασιτεχνική χρήση.

Επίσης τον Δεκέμβριο η Ελληνική Κυβέρνηση συνυπέγραψε, μετά από πρωτοβουλία της Γαλλίας, κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει άμεσα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό των κινδύνων και στην προετοιμασία «σχεδίου εξόδου» του glyphosate από την γεωργία. Σχετική ομάδα εργασίας συστάθηκε ήδη στην Γαλλία.

 

Διαφήμιση