Αρχική Ενέργεια Οι διαγωνισμοί και το παρασκήνιο για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Οι διαγωνισμοί και το παρασκήνιο για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

0
gas crete greece2
Διαφήμιση

Τρεις  μεγάλες ξένες εταιρίες  μπήκαν επίσημα στο παιχνίδι των ελληνικών υδρογονανθράκων, ενώ αισθητή είναι η απουσία άλλων μεγάλων ενεργειακών κολοσσών.Η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ κατέθεσε προσφορά για δύο οικόπεδα- θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και η  κοινοπραξία Repsol-ΕΛΠΕ κατέθεσε προσφορά για περιοχή στο Ιόνιο.

Γράφει ο Κώστας Κέντζος

Ολοκληρώθηκαν έτσι  οι διεθνείς διαγωνισμοί που διοργάνωσε το υπουργείο Ενέργειας για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με τον όμιλο των ΕΛΠΕ να συμμετέχει μέσω διαφορετικών επιχειρηματικών συμπράξεων και στους δυο διαγωνισμούς.

Πρόκειται για τον 3ο γύρο παραχωρήσεων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Στον 1ο γύρο είχε “τρέξει” το open door (ανοικτή πρόσκληση), ενώ στο 2ο γύρο είχαν κατατεθεί δύο προσφορές για Άρτα – Πρέβεζα, μία για Αιτωλοακαρνανία, μία για ΒΔ Πελοπόννησο, μία για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο στο Ιόνιο, μία προσφορά για τη Β. Κέρκυρα, και μία για το οικόπεδο 2 του Ιονίου.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει αξιολόγηση των προσφορών από την Ελληνική Διαχωριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, στη βάση της οποίας θα προχωρήσει η ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ικανοποίηση μεν, αλλά με απουσίες!..

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή τέτοιων ονομάτων στην όλη υπόθεση, ωστόσο γνώστες της υπόθεσης επισημαίνουν το γεγονός ότι, οι εκτιμήσεις για ισχυρό ενδιαφέρον από πολλούς πετρελαϊκούς παίκτες δεν επαληθεύτηκαν.

9c6ea1684ca2eb5b0910bfc6fca23249 XL

Π.χ. η Energean Oil & Gas απλά δεν εμφανίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία  θεωρεί ως βασική της προτεραιότητα το Ισραήλ, όπου έχει αναλάβει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια χρηματιστηριακή διαδικασία στο Λονδίνο, (δημόσια προσφορά μετοχών αξίας 500 εκατ δολ στο Λονδίνο), που θα λειτουργούσε ανασταλτικά για την εταιρεία να εισέλθει σε μια υπόθεση, η οποία δεν θα της προσέδιδε αξία, παρά μόνο μεγάλα κόστη και ρίσκο. Το Ιόνιο μπορεί θεωρητικά να διαθέτει «πετρελαιοπιθανές» περιοχές, ωστόσο στην πράξη κανένα μεγάλο κοίτασμα δεν έχει ως σήμερα ανακαλυφθεί.

Επίσης, δεν εμφανίστηκαν η ιταλική ΕΝΙ, η ισραηλινή Delek, ή η αμερικανική Noble, όπως και άλλοι παίκτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας, που ακούγονταν ότι θα δώσουν το παρών τους, όπως και ότι έχουν αγοράσει το πακέτο με τα σεισμικά δεδομένα.

Παράγοντες του χώρου αποδίδουν την απουσία τέτοιων ονομάτων σε λόγους όπως:

– Το γεωλογικό ρίσκο των συγκεκριμένων περιοχών, και ειδικά αυτών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες και κατατάσσονται από τη πετρελαϊκή βιομηχανία στις λεγόμενες “frontier areas”. Δηλαδή ανεξερεύνητες περιοχές, με μεγάλα βάθη (από 1.700 έως και 3.500 μέτρα), όπερ συνεπάγεται έρευνα με μεγάλο ρίσκο, που μπορεί να φέρει μεγάλα κέρδη ή και …τίποτε.

– Οι σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου (63 δολάρια/βαρέλι), που δεν δικαιολογούν δαπανηρές έρευνες.

– Το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη βρεθεί κάποιο μεγάλο κοίτασμα, όπως το “Αφροδίτη” στην Κύπρο ή το “Ζορ” στην Αίγυπτο.

– Το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα και το πολιτικό κλίμα που γεννούν φόβους για αστάθεια και επενδυτικούς κινδύνους.

Το τίμημα των απουσιών

Υπάρχει, βέβαια, και μια εκτίμηση-εξήγηση, με βάση και τη συνεργασία της ΕΝΙ με την Total στην Κύπρο. Ότι, πιθανά οι δύο εταιρείες σε αυτήν τη φάση να «τα έχουν βρει» μεταξύ τους και να μη θέλουν να ανταγωνιστούν η μία την άλλα, δεδομένου ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας σε άλλα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης που θεωρούνται επίσης «πετρελαιοπιθανά» και μπορούν να αιτηθούν την παραχώρησή τους σε επόμενο στάδιο.

Μια πρώτη συνέπεια της τέτοιας απουσίας ενδιαφέροντος είναι η έλλειψη ανταγωνισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα προσδοκώμενα τιμήματα, τα κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο. Ένα σχήμα ανά διαγωνισμό, σημαίνει στην πράξη ότι καθορίζει το ίδιο  το τίμημα, εφόσον δεν υπάρχει κανείς άλλος για να πλειοδοτήσει.

Συνωστισμός ενεργειακών κολοσσών στην Κύπρο!

Να θυμίσουμε εδώ ότι  στον αντίστοιχο 1ο γύρο της Κύπρου είχαν κατατεθεί τρεις προσφορές. Ωστόσο στον 2ο γύρο και μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος “Αφροδίτη”, είχαν υποβληθεί 15 προσφορές από συνολικά 34 εταιρείες. Τώρα διεξάγεται στη Κύπρο ο 3ος γύρος, όπου και κατατέθηκαν 8 προσφορές για 3 οικόπεδα.

ανατ μεσογΓενικά στην Κύπρο επικρατεί ένας … συνωστισμός ενεργειακών κολοσσών, όπου τις επόμενες μέρες αναμένονται τα ερευνητικά ρομπότ που θα διεξάγουν τεχνικές μελέτες για λογαριασμό της κοινοπραξίας της (αμερικανικής) «ExxonMobil» και της (αραβικών συμφερόντων) «Qatar Petroleum», που έχει εξαγγείλει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ για το β’ εξάμηνο του 2018.

Η «ενεργοποίηση» του αμερικανικού κολοσσού έρχεται να συμπληρώσει τη δραστηριότητα που ήδη έχουν η γαλλική TOTAL και η ιταλική ΕΝΙ, όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και σε άλλα σημεία της Λεκάνης, με πιο χαρακτηριστικό το γιγάντιο αιγυπτιακό «Ζορ», όπου δικαιώματα έχει και η ρωσική «Rosneft».

 

Διαφήμιση