Αρχική Διάστημα Ανατρέπονται οι θεωρίες σχηματισμού των Γαλαξιών λόγω… ανυπαρξία σκοτεινής ύλης!

Ανατρέπονται οι θεωρίες σχηματισμού των Γαλαξιών λόγω… ανυπαρξία σκοτεινής ύλης!

0
σκοτεινής ύλης
Διαφήμιση

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν δεδομένο ότι οι γαλαξίες και η σκοτεινή ύλη είναι “αδιαχώριστες” καθώς η δεύτερη συνεισφέρει κατά μεγάλο ποσοστό στη συνολική μάζα του σύμπαντος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα παραδοχές η σκοτεινή ύλη υπολογίζεται ότι συνεισφέρει κατά 84,5% στη συνολική ύλη και κατά 26,8% στο συνολικό περιεχόμενο του σύμπαντος, από ό,τι η ορατή βαρυονική ύλη, και πως αποτελεί το θεμέλιο που συγκρατεί τους γαλαξίες. Επομένως δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί γαλαξίας χωρίς σκοτεινή ύλη.

Το καθιερωμένο μοντέλο προέβλεπε ότι οι γαλαξίες ξεκινούν πάντα τη ζωή τους ως συσσωματώσεις της σκοτεινής ύλης. Στη συνέχεια αέριο πέφτει μέσα στη άλω της σκοτεινής ύλης, το αέριο μετατρέπεται σε άστρα, αυτά αργά μεγαλώνουν, ώσπου στο τέλος εμφανίζονται οι γαλαξίες

Αυτό μέχρι τη σοκαριστική ανακοίνωση από αστρονόμους πως ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα γαλαξία που φαίνεται να μην έχει σχεδόν καθόλου σκοτεινή ύλη, πράγμα τελείως απρόσμενο!

Πρόκειται για τον γαλαξία NGC1052-DF2, σε απόσταση 65 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Έχει περίπου το μέγεθος του δικού μας γαλαξία, αλλά μόνο το ένα διακοσιοστό των άστρων του, ενώ -αντίθετα με τον δικό μας- δεν διαθέτει μαύρη τρύπα στο κέντρο του.

ΟΙ επιστήμονες υποθέτουν πως αν υπάρχει καθόλου σκοτεινή ύλη σε αυτόν τον γαλαξία, θα είναι ελάχιστη. Τα άστρα του αρκούν για να εξηγήσουν όλη τη μάζα του και δεν φαίνεται να υπάρχει καθόλου έξτρα χώρος για τη σκοτεινή ύλη…

Από την άλλη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η σκοτεινή ύλη είναι ξεχωριστή από τους γαλαξίες. Είναι πραγματική, αλλά έχει τη δική της ξεχωριστή ύπαρξη από τα άλλα συστατικά των γαλαξιών και θέτουν το ερώτημα αν ένας γαλαξίας δεν ξεκίνησε με αφετηρία τη σκοτεινή ύλη, η οποία στη συνέχεια προσέλκυσε βαρυτικά την κοινή ύλη, τότε πώς σχηματίσθηκε;

Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «ένα γαλαξία απόλυτο μυστήριο, που δεν προβλέπεται από καμία θεωρία, τα πάντα πάνω του είναι παράξενα. Είναι τελείως άγνωστο πώς είναι δυνατό να σχηματισθεί ένας τέτοιος γαλαξίας». Δεν αποκλείουν πλέον ότι πιθανώς υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να δημιουργηθεί ένας γαλαξίας και όχι μόνο ξεκινώντας από ένα πυρήνα σκοτεινής ύλης.

Ο γαλαξίας μελετήθηκε από πολλά τηλεσκόπια (Τζέμινι και Κεκ Χαβάης, διαστημικό Χαμπλ κ.α.) για να υπάρξει διασταύρωση των αποτελεσμάτων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πίτερ βαν Ντόκουμ του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”.

Διαφήμιση