Αρχική Ενέργεια Η Τουρκία προσπαθεί να διεισδύσει και στα δίκτυα Ενέργειας των Δυτικών...

Η Τουρκία προσπαθεί να διεισδύσει και στα δίκτυα Ενέργειας των Δυτικών Βαλκανίων

0
1471493 energeia agogoi 930
Διαφήμιση

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της Τουρκίας να διεισδύσει – εκτός από επιχειρηματικά – και στα δίκτυα Ενέργειας των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να  αναβαθμίσει γεωστρατηγικά το ρόλο της ως κόμβος Ενέργειας.

«Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η Τουρκία ανακαλύπτει ξανά τα Βαλκάνια». Με αυτήν τη φράση περιγράφει τις επιδιώξεις της Άγκυρας για πολυεπίπεδη διείσδυση στα Βαλκάνια το «Ιδρυμα Επιστήμη και Πολιτική» (SWP), ένα από τα σημαντικότερα της Γερμανίας.

Από αυτή την πλευρά πρέπει να ιδωθούν οι σημερινές επαφές στην Τουρκία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, όπως  και οι πρόσφατες συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και του Προέδρου των Βόσνιων μουσουλμάνων, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, αναφορικά με τις «πολιτικές σχέσεις», τις «επενδύσεις και τα κοινά (επιχειρηματικά) σχέδια μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας και μεταξύ Τουρκίας και Βοσνίας – Ερζεγοβίνης». Συζυτήσεις που αφορούν κυρίως σε οδικά δίκτυα και υποδομές, αλλά και στους διαύλους της Ενέργειας, καθώς μια σειρά αγωγοί που ήδη κατασκευάζονται ή προκρίνονται για κατασκευή τα επόμενα χρόνια προς τα Βαλκάνια και από εκεί προς Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, διέρχονται πρώτα από τη Τουρκία, αναβαθμίζοντας γεωστρατηγικά το ρόλο της ως κόμβος Ενέργειας.

Όλα αυτά, ενώ ο ανταγωνισμός για την πολιτική και οικονομική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια – ως πέρασμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής – έχει ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να επιδιώκουν την ένταξη των χωρών τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προκειμένου να μπει φρένο στην επιρροή άλλων ισχυρών δυνάμεων, κυρίως της Ρωσίας.

Χαρακτηριστικές ήταν οι προειδοποιήσεις πριν από λίγους μήνες του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς (τότε ήταν ΥΠΕΞ) για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας, της Ρωσίας, ακόμη και της Σαουδικής Αραβίας, στα Βαλκάνια: «Πρέπει να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή, προσφέροντας μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική», είχε επισημάνει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Θυμίζουμε , ακόμα,  πως η Γερμανία με την ανανεωμένη Ατζέντα «Διαδικασία του Βερολίνου Plus» έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Τουρκία παρεμβαίνει και… επιχειρεί με εκατομμύρια ευρώ!

Σε μια απόδειξη μακροπρόθεσμης στόχευσης, η Άγκυρα εστιάζει ανοικτά το ενδιαφέρον στην  περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ήδη από το 2000,  ιδιαίτερα σε Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο και  ΠΓΔΜ.

Η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή επιχειρείται μέσω του στρατού, πολιτιστικών – εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των ΜΜΕ, επενδύσεων και εμπορικών συμφωνιών, ενώ αξιοποιείται έντονα και το μουσουλμανικό στοιχείο ορισμένων χωρών.

Έκτοτε, η «ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας», «η βελτίωση των οικονομικών δεσμών» και «οι δυνατότητες αύξησης των τουρκικών επενδύσεων στην περιοχή» έχουν γίνει κοινές φράσεις των Τούρκων πολιτικών που επισκέπτονται τα Βαλκάνια.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέχρι το 2004, η ετήσια εκροή Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) της Τουρκίας προς τα Βαλκάνια αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Με την επιτάχυνση της απελευθέρωσης των αγορών στα Δυτικά Βαλκάνια και μέσω διμερών συμφωνιών με την Τουρκία, άνοιξαν «κανάλια» και η εκροή ξένων άμεσων επενδύσεων της Τουρκίας έχει διαφοροποιηθεί.

Ενδεικτικά, το 2007, η Αλβανία έλαβε το 42,2% των συνολικών εξωτερικών άμεσων ξένων επενδύσεων από την Τουρκία και αυτό λόγω της μερικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας αλβανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας «ALBtelecom», που αποκτήθηκε από τουρκική κοινοπραξία.

Το 2015, οι τουρκικές ΑΞΕ στα Δυτικά Βαλκάνια ανέρχονται σε: 16,5 εκατ. ευρώ στην Αλβανία, 32,1 εκατ. ευρώ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, 10,1 εκατ. ευρώ στο Μαυροβούνιο, 10,1 εκατ. ευρώ στην ΠΓΔΜ, 14,6 εκατ. ευρώ στη Σερβία, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο, η Τουρκία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής με 54,1 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ΠΓΔΜ, τα ζητήματα της οποίας είναι ψηλά στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, ήδη από το  2010, ο τότε Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωνε: «Η Τουρκία δίνει μεγάλη προσοχή στην πολιτική σταθερότητα και ευημερία της Μακεδονίας, επειδή είναι η καρδιά των Βαλκανίων. Γι’ αυτό είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει η πορεία της Μακεδονίας προς την ΕΕ και θα συνεχιστεί η τουρκική υποστήριξη για ένταξή της στο ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις, το 2008, η τουρκική εταιρεία TAV υπέγραψε 20ετές συμβόλαιο για τη λειτουργία των δύο αεροδρομίων στα Σκόπια και την Οχρίδα και για την κατασκευή ενός τρίτου. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (Foreign direct investment (FDI) της Τουρκίας διοχετεύονται κυρίως στον κατασκευαστικό και τραπεζικό τομέα καθώς και στα αεροδρόμια, ενώ η οικονομική βοήθεια της Τουρκίας εστιάζει στην ανακατασκευή σχολείων και σε αγροτικά αναπτυξιακά έργα.

 

Διαφήμιση