Αρχική Καταστροφές Νέα μελέτη προειδοποιεί για αύξηση της στάθμης των ωκεανών κατά 3 μέτρα!

Νέα μελέτη προειδοποιεί για αύξηση της στάθμης των ωκεανών κατά 3 μέτρα!

0
antarctica
Διαφήμιση

Δεν είναι πια σενάριο επιστημονικής φαντασίας η πιθανότητα να επιταγχυθεί η τήξη πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής σε βαθμό που τα επίπεδα των ωκεανών να αυξηθούν κατά τρία μέτρα, σύμφωνα με νέες επιστημονικές μετρήσεις!

Μια ομάδα ερευνητών της NASA και αρκετών άλλων ιδρυμάτων στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη έχει βρει στοιχεία που δείχνουν ότι ο πάγο λιώνει επικίνδυνα σε ορισμένα τμήματα της Δυτικής Ανταρκτικής.

antarctica (1)

Στο άρθρο που δημοσίευσε στο περιοδικό Cryosphere, η ομάδα περιγράφει τη νέα τεχνολογία που χρησιμοποίησαν για να μελετήσουν την Ανταρκτική και αυτό που βρήκαν.

Καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να ζεσταίνεται και οι άνθρωποι συνεχίζουν να εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες βρίσκουν περισσότερες κλιματολογικές, γεωγραφικές και βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν.

antarctica (5)

Μία από αυτές τις αλλαγές είναι ο πάγος που λιώνει στα ψυχρότερα μέρη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικής. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτό που περιγράφουν ως τεχνολογία αιχμής για να επεξεργάζονται πολλές χιλιάδες εικόνες από τους δορυφόρους και χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να περιγράψουν την κίνηση των πάγων με περισσότερη ακρίβεια από άλλες τεχνολογίες.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πολλά τμήματα της δυτικής Ανταρκτικής αντιμετωπίζουν ραγδαία επιτάχυνση της απώλειας πάγου και όχι τη συνεχή απώλεια πάγου που παρατηρείται στα ανατολικά μέρη της Ανταρκτικής.

antarctica (3)

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο, λιγότεροι πάγοι που λιώνουν το καλοκαίρι αντικαθίστανται το χειμώνα, αφήνοντας λιγότερο πάγο συνολικά – και ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας επιταχύνεται.

Σημειώνουν επίσης ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό διότι η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι μεγάλο μέρος του πάγου στο δυτικό τμήμα της Ανταρκτικής είναι ασταθές, πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλα παγόβουνα θα μπορούσαν να ξεκολλήσουν στη θάλασσα προκαλώντας δραματική και σχετικά ταχεία αύξηση των παγκόσμιων ωκεανών.

antarctica (4)

Προβλέπουν χαρακτηριστικά, μετά από υπολογισμούς, ότι ο κόσμος θα μπορούσε να δει τα επίπεδα των ωκεανών να ανέλθουν μέχρι τρία μέτρα!

Ορισμένες από τις περιοχές που εντοπίστηκαν στις νέες εικόνες είναι τα ίδια μέρη της δυτικής Ανταρκτικής που έχουν κάνει πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια ως σημαντικά γεγονότα, επισημαίνοντας τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

 

Διαφήμιση