Αρχική Επιλεγμένα Νέα δεδομένα: Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την αύξηση της στάθμης των θαλασσών

Νέα δεδομένα: Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την αύξηση της στάθμης των θαλασσών

0

«Καμπανάκι» για την αύξηση της παγκόσμιας στάθμης των ωκεανών χτυπούν οι επιστήμονες καθώς νέα δεδομένα ανατρέπουν τους υπολογισμούς για σταθερή αύξηση κατά τρία χιλιοστά ετησίως. Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει κάθε χρόνο την αύξηση της στάθμης των θαλασσών και προοιωνίζονται σοβαρά προβλήματα ειδικά για τις παράκτιες πόλεις σε μερικές δεκαετίες.

Σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα που στηρίχτηκε σε ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων της τελευταίας 25ετίας δείχνει ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών -πέρα από την ήδη βεβαιωμένη άνοδο των τριών χιλιοστών ετησίως- επιταχύνεται κατά περίπου 0,08 χιλιοστά κάθε χρόνο. Σχεδόν κατά ένα χιλιοστό ανά δεκαετία. Αν αυτή η επιτάχυνση συνεχισθεί, μπορεί να οδηγήσει σε ένα συνολικό ετήσιο ρυθμό ανόδου των υδάτων κατά δέκα χιλιοστά ή και παραπάνω έως το 2100.

Η αύξηση της στάθμης των θαλασσών από το 1992 έως το 2014. Με το πορτοκαλί/κόκκινο χρώμα οι περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα αύξησης

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), επισήμαναν ότι «η επιτάχυνση, που οφείλεται κυρίως στην επιταχυνόμενη τήξη των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, μπορεί να διπλασιάσει το συνολικό επίπεδο ανόδου των θαλασσών έως το 2100, σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις, οι οποίες υποθέτουν ένα σταθερό ρυθμό ανόδου, σε πάνω από 60 εκατοστά συνολικά, αντί περίπου 30 εκατοστά που είχε υποτεθεί».

Η αποστολή της NASA, GRACE, χρησιμοποίησε δορυφόρους για να μετρήσει τις αλλαγές στον όγκο των πάγων. Η εικόνα δείχνει περιοχές της Ανταρκτικής που κέρδισαν ή έχασαν πάγο από το 2002 έως το 2016.

Αν οι ωκεανοί συνεχίσουν να ανεβαίνουν με το σημερινό ρυθμό επιτάχυνσης – κάτι καθόλου σίγουρο, καθώς ο ρυθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον- η στάθμη των θαλασσών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 65 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα μας. Μία άνοδος αρκετή για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αρκετές παράκτιες πόλεις.

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών οφείλεται σε δύο παράγοντες. Αφενός στη διόγκωση του θαλασσινού νερού, όσο αυτό απορροφά περισσότερη θερμότητα από την ατμόσφαιρα και, αφετέρου, στο λιώσιμο των πάγων που έχει ως συνέπεια μεγάλοι όγκοι πρόσθετου νερού να καταλήγουν στις θάλασσες.

Έκτακτα ή περιοδικά γεωλογικά και κλιματικά φαινόμενα, όπως οι μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων, το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια, επηρεάζουν επίσης τη στάθμη των ωκεανών.

Η ανάλυση των δεδομένων βασίστηκε σε στοιχεία από το 1992 έως σήμερα, που έχουν συλλέξει πολλοί δορυφόροι επιτήρησης της Γης, μεταξύ άλλων οι TOPEX/ Poseidon, GRACE και Jason 1, 2 και 3.

Διαβάστε ακόμα: Ανησυχία για την αύξηση της στάθμης των θαλασσών έως και 9 μέτρα

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here