Αρχική Τεχνολογία Στρατιώτες έγιναν κατάσκοποι κατά λάθος κάνοντας απλά τζόκινγκ

Στρατιώτες έγιναν κατάσκοποι κατά λάθος κάνοντας απλά τζόκινγκ

0
Διαφήμιση

Σε κατασκοπευτική δραστηριότητα σε βάρος της χώρας τους μετατράπηκε η χρήση συσκευών παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης (fitness trackers). Οι συσκευές φοριούνται συνήθως ως περικάρπιο ή βρίσκονται ως εφαρμογή στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο. Επιτρέπουν σε κάποιον να καταγράφει τις κινήσεις του σώματός του ενώ ασκείται. Τι γίνεται όμως όταν αυτός ο κάποιος είναι στρατιώτης σε μυστική βάση;

Όπως αποκαλύπτεται για πρώτη φορά είναι δυνατό να «προδώσουν» την τοποθεσία και το περίγραμμα μιας στρατιωτικής βάσης ή κάποιας άλλης μυστικής κατασκοπευτικής τοποθεσίας.

Το στρατιωτικό προσωπικό από όλο τον κόσμο «ανεβάζει» αυτόματα στο διαδίκτυο τις διαδρομές που κάνουν, καθώς τρέχουν φορώντας τις συσκευές fitness tracking.

Η εταιρεία Strava, η οποία μέσω ειδικής εφαρμογής συγκεντρώνει αυτά τα online δεδομένα, ώστε οι χρήστες να τα μοιράζονται μεταξύ τους, δημοσίευσε «θερμικούς χάρτες» που αποκαλύπτουν τα μονοπάτια των χρηστών-δρομέων.

Αίφνης έγινε αντιληπτό ότι αυτό που φαίνεται αθώο, στην πραγματικότητα φέρνει στο φως τις αμερικανικές -και όχι μόνο- στρατιωτικές βάσεις σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και άλλες χώρες (γαλλικές στο Νίγηρα, βρετανικές στα Φόκλαντς κ.α.), καθώς οι ασκούμενοι στρατιώτες κινούνται μέσα και γύρω από τις βάσεις τους.

Ο στρατός των ΗΠΑ εξετάζει τους χάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, για να δει πόση ζημιά κάνουν, όσον αφορά την αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από περίπου ένα δισεκατομμύριο ανώνυμες ξεχωριστές καταγραφές από ανθρώπους που είχαν συνολικά διανύσει αποστάσεις 27 δισ χιλιομέτρων τρέχοντας, κάνοντας ποδήλατο ή κολυμπώντας.

Το όλο θέμα “έσκασε”, όταν ένας αναλυτής πανεπιστημίου στην Αυστραλία που μελετούσε ιστολόγιο χαρτογραφίας, συνειδητοποίησε ότι οι χάρτες της Strava αποκαλύπτουν περισσότερα από όσα θα έπρεπε.

Η Strava, που βρέθηκε στο μέσο του «κυκλώνα», αμύνθηκε λέγοντας ότι, προτού δημοσιεύσει τους χάρτες της, είχε αποκλείσει τις δραστηριότητες, τις οποίες οι χρήστες είχαν χαρακτηρίσει ιδιωτικές.

Οι χρήστες που «ανεβάζουν» τις καταγραφές των συσκευών fitness tracking στη Strava, έχουν την επιλογή να τις χαρακτηρίσουν ως δημόσιες ή ιδιωτικές. Φαίνεται όμως πως ουκ ολίγοι στρατιώτες και μυστικοί πράκτορες που έκαναν τζόκινγκ, δεν σκέφθηκαν να το χαρακτηρίσουν ιδιωτικό και άρα μη καταγράψιμο.

Οι χάρτες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα μεγάλοι αριθμοί στρατιωτών και άλλου προσωπικού είχαν αφήσει να είναι δημόσιες οι καταγραφές των fitness trackers τους.

Πάντως, αρκετές στρατιωτικές βάσεις είναι ήδη γνωστές πού βρίσκονται και πόσο μεγάλες είναι, είτε από επιτόπιες πληροφορίες των ντόπιων, είτε από εικόνες δορυφόρων του Google Earth. Από την άλλη, τα στοιχεία των fitness trackers αποκαλύπτουν πόσο «ζωντανή» είναι μια βάση, αλλά και ποιους δρόμους ακολουθεί το προσωπικό, όταν γυμνάζεται(χρήσιμο αυτό για υποψήφιους τρομοκράτες…).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέο είδος δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο
Επόμενο άρθροΒράβευση Μαθιού Ρήγα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ