Αρχική Διάστημα Σούπερ μπλε ματωμένη Σελήνη την Τετάρτη

Σούπερ μπλε ματωμένη Σελήνη την Τετάρτη

0
Ολική+έκλειψη+Σελήνης+Πηγή+NASA Fred+Espenak
(c)2004 Fred Espenak

Τρία ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα συμπίπτουν, σχεδόν, για πρώτη φορά μετά από 152 χρόνια δημιουργώντας μία σούπερ Σελήνη και ολική έκλειψη, στη δεύτερη πανσέληνο του μήνα.

Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της Πρωτοχρονιάς. Τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού.

Οι δύο πανσέληνοι του Ιανουαρίου καθώς και οι λίγες ημέρες του μήνα που ακολουθεί, κάνουν τον Φεβρουάριο μήνα χωρίς ολόγιομο φεγγάρι κάτι που έχει να συμβεί το 1999. Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου.

Η προηγούμενη ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης είχε συμβεί το Σεπτέμβριο του 2015. Η προηγούμενη όμως φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο κατά τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866. Πριν σχεδόν 152 χρόνια. Τότε το φεγγάρι βρισκόταν στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη.

Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028. Τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του. Επίσης στις 31 Ιανουαρίου 2037 τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη.

Η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη. Αποτέλεσμα η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης να αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο).

Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο. Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.

Οι ολικές εκλείψεις είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που έχει νύχτα και η διάρκεια της ορατής έκλειψης διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι αποκτά ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν να είναι ματωμένο, καθώς εισέρχεται στη σκιά της Γης και η γήινη ατμόσφαιρα φιλτράρει το σεληνιακό φως.

Η έκλειψη της 31ης Ιανουαρίου θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, που θα έχουν βράδυ στη διάρκεια της έκλειψης.

Όμως στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Πάντως η δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού στις 27 Ιουλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Ποδαρικό για το 2018 με σούπερ Σελήνη και κορύφωση βροχής των αστεριών

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here