Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Κομισιόν: «Πράσινο» στον μηχανισμό δημοπρασιών για ενέργεια από ΑΠΕ

Κομισιόν: «Πράσινο» στον μηχανισμό δημοπρασιών για ενέργεια από ΑΠΕ

0
586163548
Διαφήμιση

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν ο μηχανισμός δημοπρασιών για την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με ανακοίνωση διαπιστώθηκε ότι ο ελληνικός μηχανισμός συνάδει με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα και ταυτόχρονα διαφυλάσσει τον ανταγωνισμό.

«Η Ελλάδα θα μειώσει το κόστος της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με ανταγωνιστικές δημοπρασίες για τη στήριξη της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Το γεγονός αυτό είναι πολύ θετικό και ο μηχανισμός θα διευκολύνει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα για το 2020», δήλωσε σχετικά η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάχερ, αρμόδια σε θέματα πολιτικής ανταγωνισμού.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, με βάση τον εν λόγω μηχανισμό, η Ελλάδα θα διοργανώνει τακτικές ανταγωνιστικές δημοπρασίες για τη χορήγηση στήριξης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

Tο 2018 η Ελλάδα θα διοργανώσει χωριστές δημοπρασίες για εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας προκειμένου να προσδιορίσει τις εμπορικές προοπτικές τους.

Από το 2019 θα πραγματοποιούνται κοινές δημοπρασίες για εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας με στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού και τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.

Η κρατική στήριξη για άλλες τεχνολογίες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα αποτελέσει αντικείμενο δημοπρασιών όταν ωριμάσουν οι εν λόγω τεχνολογίες στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή όταν επιτύχουν ένα προκαθορισμένο επίπεδο διείσδυσης στην αγορά.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα αξιολογήσει τις διαδικασίες υποβολής προσφορών το 2020, προτού σχεδιάσει τις διαδικασίες υποβολής προσφορών για την περίοδο 2021-2025.

Η Επιτροπή αξιολόγησε τον μηχανισμό με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, και ιδίως με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του 2014 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, από το 2017 είναι απαραίτητη η διεξαγωγή ανταγωνιστικών δημοπρασιών για τη χορήγηση στήριξης για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η χρήση δημόσιων κονδυλίων περιορίζεται στο ελάχιστο και ότι δεν προκύπτουν φαινόμενα υπεραντιστάθμισης.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τον ελληνικό μηχανισμό δημοπρασιών θα αυξηθεί το μερίδιο ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε., ενώ παράλληλα θα μειωθεί στο ελάχιστο η στρέβλωση του ανταγωνισμού λόγω της κρατικής στήριξης.

Διαφήμιση