Αρχική Καταστροφές Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον…γυναικείο πληθυσμό! – Το παράδειγμα της χελώνας

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον…γυναικείο πληθυσμό! – Το παράδειγμα της χελώνας

0
turtles (6)
Διαφήμιση

Η συντριπτική πλειοψηφία των πράσινων θαλάσσιων χελώνων στον βόρειο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είναι τώρα θηλυκή λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει το φύλο τους κατά την επώαση, διαπίστωσαν έκπληκτοι οι ερευνητές.

turtles (5)

Ο πληθυσμός περίπου 200.000 θηλυκών χελώνων στην περιοχή κατά μήκος της ανατολικής ακτής του Queensland της Αυστραλίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και κινδυνεύει να καταρρεύσει διότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αρσενικών, σύμφωνα με την αναφορά στο περιοδικό Current Biology.

Η θερμοκρασία στην οποία επωάζονται τα αυγά καθορίζει το φύλο των αυγών. Οι θερμότερες φωλιές, οι οποίες είναι σκαμμένες στις παραλίες, σημαίνουν περισσότερα θηλυκά. Μόνο λίγοι βαθμοί μπορούν να σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ μιας ισορροπημένης και μεταβολής της σχέσεως των δυο φίλων.

turtles (3)

“Με την μέση παγκόσμια θερμοκρασία που προβλέπεται να αυξηθεί έως και 2,6 βαθμούς Κελσίου, πολλοί πληθυσμοί θαλάσσιων χελωνών κινδυνεύουν από την υψηλή θνησιμότητα των αυγών και την παραγωγή μόνο…θηλυκών απογόνων”, αναφέρει η έκθεση.

Δεδομένου ότι η κατανόηση του γεγονότος είναι πολύ δύσκολο, οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν τις χελώνες. Εργάστηκαν σε μια περιοχή όπου δύο διαφορετικοί πληθυσμοί θαλάσσιων χελωνών βρίσκονταν ο ένας από μια ζεστή περιοχή και το άλλο από μια ψυχρότερη περιοχή.

turtles (7)

Μετά τη συλλογή 411δειγμάτων για ανάλυση, βρήκαν στις ψυχρές περιοχές οι θηλυκές χελώνες να φτάνουν το 65-69% του συνολικού πληθυσμού, ενώ αντίθετα στη θερμότερη περιοχή, όπως το βόρειο Great Barrier Reef διαπίστωσαν όταν ο πληθυσμός τους έφτανε το 99,1% μεταξύ των ανήλικων…Συνολικά το 86,8% των χελώνων από την περιοχή ήταν γυναίκες!

Η τάση παραγωγής περισσότερων θηλυκών σε θερμές περιοχές συνεχίζεται εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα Michael Jensen, από την αμερικανική Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση.

turtles (2)

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν στρατηγικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, συμπεριλαμβανομένης της ανέγερσης σκιερών σκηνών πάνω στις παραλίες όπου οι χελώνες φωλιάζουν για να τους κρατήσουν δροσερούς.

Οι πράσινες θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται απειλούμενες σε ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας των παράκτιων σκουπιδιών, απώλεια οικοτόπων, δίχτυα αλιείας και ρύπανση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

turtles (4)

Διαφήμιση