Αρχική Επιστήμη Ένα μικρό κομμάτι χαρτιού μπορεί να κάνει την κατανάλωση νερού ασφαλέστερη!

Ένα μικρό κομμάτι χαρτιού μπορεί να κάνει την κατανάλωση νερού ασφαλέστερη!

0
1 justasmallpi (4)
Διαφήμιση

Ένας επαναστατικός μικροβιακός αισθητήρας χαρτιού έχει αναπτυχθεί από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Bath, δημιουργώντας μια φθηνή, βιώσιμη και ανακυκλώσιμη συσκευή για την ανίχνευση τοξικών ενώσεων στο νερό.

Η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό είναι ένας από τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, δεδομένου ότι είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και έχει καίρια σημασία για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και τη μείωση της φτώχειας.

Αυτό το δικαίωμα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και ένας από τους λόγους γι ‘αυτό είναι η έλλειψη εύκολα αναπτυσσόμενων και προσιτών εργαλείων δοκιμής νερού.

1 justasmallpi (5)

Ένας χαμηλός, απλός τρόπος για τον έλεγχο του νερού

Μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Κέντρου Καινοτομίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου του Bath (WIRC @ Bath) και του Κέντρου για τις Αειφόρες Χημικές Τεχνολογίες (CSCT) δημοσίευσε νέα ευρήματα που αναφέρουν μια συσκευή την οποία στο εγγύς μέλλον θα προμηθεύονται ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου με  χαμηλό κόστος, ενώ με απλό και γρήγορο τρόπο θα ολοκληρώνει τη δοκιμή ύδρευσης.

1 justasmallpi (1)

Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία αποτελείται από ένα μικροκυψελωτό καύσιμο (MFC), το οποίο λαμβάνεται με εκτύπωση βιοδιασπώμενων ηλεκτροδίων άνθρακα σε ένα κομμάτι χαρτιού.

Ένα MFC είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί τις φυσικές βιολογικές διεργασίες των «ηλεκτρικών» βακτηρίων – που συνδέονται με τα ηλεκτρόδια άνθρακα – για να παράγουν ένα ηλεκτρικό σήμα.

1 justasmallpi (5)

Όταν τα βακτήρια αυτά εκτίθενται σε μολυσμένο νερό, εμφανίζεται μια αλλαγή στο ηλεκτρικό σήμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προειδοποιητικό μήνυμα ότι το νερό δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Η συσκευή έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να κάνει την αξιολόγηση νερού γρήγορη και φθηνή – κάθε συσκευή αναμένεται να κοστίσει όχι περισσότερο από 1 δολάριο! – αλλά είναι επίσης φιλική προς το περιβάλλον, καθώς ο αισθητήρας χαρτιού αποτελείται από βιοαποικοδομήσιμα εξαρτήματα. Η συσκευή είναι επίσης εύκολη στη χρήση και μεταφορά, με βάρος μικρότερο από 1γραμμάριο!

1 justasmallpi (3)

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Bath εξετάζουν τώρα πώς να συνδέσουν τον αισθητήρα με μια ηλεκτρονική συσκευή, όπως ένα κινητό τηλέφωνο, μέσω ασύρματου πομπού, για έναν γρήγορο και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο ανίχνευσης εάν η παροχή νερού είναι ασφαλής στη χρήση.

Διαφήμιση