Αρχική Καταστροφές Συρρίκνωση προστατευόμενων περιοχών δια χειρός Τραμπ

Συρρίκνωση προστατευόμενων περιοχών δια χειρός Τραμπ

0
Διαφήμιση

Την αφαίρεση του καθεστώτος ομοσπονδιακής προστασίας από δύο εκατομμύρια στρέμματα γης σε δύο προστατευόμενες περιοχές – εθνικά μνημεία στην πολιτεία της Γιούτα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το μνημείο Μπέαρς Ίαρζ, το οποίο θεσπίστηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ως μία από τις τελευταίες του ενέργειές του ως πρόεδρος, θα χάσει 1,1 εκατομμύρια στρέμματα ή το 85% της έκτασής του, και το μνημείο Γκραντ Στέρκεϊς θα μειωθεί κατά 800.000 στρέμματα, ή 45%. Η απόφαση αποτελεί το πρώτο βήμα για το άνοιγμα αυτών των εδαφών σε πολεοδομία και γεωργία.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι οι φυσικοί πόροι της Γιούτα θα πρέπει να ελέγχονται από μια μικρή χούφτα απομακρυσμένων γραφειοκρατών που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Τραμπ στην πρωτεύουσα της Γιούτα, αναγγέλλοντας τις αλλαγές. «Κάνουν λάθος. Η κίνηση αποκαθιστά τα δικαιώματα αυτής της γης στους πολίτες της πολιτείας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, έκανε λόγο και για το οικονομικό κομμάτι της απόφασης, αναφέροντας ότι η ομοσπονδιακή εποπτεία έχει οδηγήσει σε «περιττούς περιορισμούς στο κυνήγι, την εκτροφή και την υπεύθυνη οικονομική ανάπτυξη».

Το νομικό πλαίσιο για μία τέτοια απόφαση δεν είναι ξεκάθαρο. Πέντε ιθαγενείς αμερικανικές φυλές, μεταξύ των οποίων και το έθνος των Ναβάχο, κατέθεσαν ήδη αγωγή ενάντια στη διοίκηση Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει την εξουσία να μειώσει το μέγεθος εθνικών μνημείων.

Μια ξεχωριστή αγωγή κατατέθηκε από δέκα περιβαλλοντικές ομάδες, όπως η EarthJustice και το Συμβούλιο Άμυνας των Φυσικών Πόρων, σχετικά με το δεύτερο μνημείο.

Το αποτέλεσμα αυτών των αγωγών θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει ποτέ απόφαση για το αν ένας πρόεδρος μπορεί να μειώσει το μέγεθος ενός εθνικού μνημείου. «Εάν επιτραπεί αυτή η πρωτοφανής και παράνομη δράση, τα 129 εθνικά μνημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διατρέχουν κίνδυνο», αναφέρουν οι αμερικανικές φυλές στην αγωγή τους.

Διαφήμιση