Αρχική Καταστροφές Σοκ! Το τεράστιο στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής καταστρέφεται

Σοκ! Το τεράστιο στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής καταστρέφεται

0
Διαφήμιση

Μια δορυφορική εικόνα του γιγάντιου παγόβουνου στη Δυτική Ανταρκτική μόλις πριν από δύο μήνες έδειξε μια απροσδόκητη δυσμενής εξέλιξη. Οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ένα παγόβουνο 100 τετραγωνικών μιλίων που αποκολλήθηκε από τον παγετώνα του Pine Island (PIG) της Ανταρκτικής τον Σεπτέμβριο, ένα ανησυχητικό σημάδι για τη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι το παγόβουνο θα μεταφερθεί στον Νότιο Ωκεανό πριν διαλυθεί. Εντούτοις, έχει κολλήσει, πιθανότατα παρεμποδίστηκε από πυκνό θαλάσσιο πάγο, πριν αρχίσει να αποσυντίθεται σε πολλά μικρότερα παγόβουνα.

Οι δορυφορικές εικόνες που λαμβάνονται από τις 26 Σεπτεμβρίου δείχνουν ένα διάκενο ανοιχτού νερού που αναδύεται μεταξύ του πάγου και του παγόβουνου, το οποίο είναι περίπου τα δύο τρίτα του μεγέθους του Isle of Wight (103 τετραγωνικά μίλια ή 267 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

giantwestant(1).jpg

Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική επειδή, παρά το γεγονός ότι ο πάγος έχει αραιωθεί για δεκαετίες, πριν από δύο χρόνια δεν υπήρξε συστηματική υποχώρηση του μετώπου του πάγου από τότε που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1947.

Η Ανταρκτική περιέχει περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πάγου, και η απώλεια ενός σημαντικού μέρους του θα προκαλέσει μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Επιστήμονες συνηθίζουν να αναφέρονται στην Ανταρκτική ότι αποτελεί τον “κοιμισμένο γίγαντα”. Μεγάλα κομμάτια πάγου καταρρέουν στη θάλασσα της Ανταρκτικής, αυξάνοντας την απειλή από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών του κόσμου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

giantwestant (1).jpg

Τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες δείχνουν ότι οι παγετώνες μέσα στο πολύ μεγαλύτερο στρώμα του Δυτικού Ανταρκτικό πάγου αρχίζουν επίσης να εξαφανίζονται.

Εάν ο πάγος στη χερσόνησο λειώσει εξ ολοκλήρου, θα ανεβάσει διεθνώς τη στάθμη των θαλασσών κατά 0,3 μέτρα, και το στρώμα του Δυτικού Ανταρκτικό πάγου περιέχει αρκετό νερό για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η στάθμη.

Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής σχετικά με την Αλλαγή του Κλίματος , που δημοσιεύθηκε το 2001, έλεγε ότι η κατάρρευση αυτού του στρώματος του πάγου ήταν απίθανη κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.

giantwestant (5).jpg

Πριν από τέσσερα χρόνια η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος είχε προβλέψει ότι, μέχρι το 2100, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε μεταξύ 11 και 77 εκατοστών.

Οι αλλαγές στη χερσόνησο, όπου το 75% των 400 παγετωνικών βουνών είναι σε υποχώρηση, έχουν προσφέρει νέες ιδέες για τους τρόπους που τα στρώματα του πάγου μπορούν να διασπαστούν.

Τον Μάρτιο του 2002, ένα τεράστιο κομμάτι πάγου ( κρηπίδωμα) που επέπλεε, γνωστό ως Larsen B διαλύθηκε και στη θέση του δημιουργήθηκαν χιλιάδες μικρότερα παγόβουνα.

giantwestant (4).jpg

Χωρίς το Larsen B που εμπόδιζε τη μετακίνηση των φύλλων του πάγου, κομμάτια – στρώματα – του πάγου άρχισαν να κυλάνε γρηγορότερα προς τη θάλασσα και συγχρόνως να λεπταίνουν.

Η ανακάλυψη αυτή αιφνιδίασε τους επιστήμονες όταν αποκαλύφθηκε και τώρα αυτοί που φτιάχνουν υπολογιστικά μοντέλα εργάζονται για να συμπεριλάβουν τέτοιους μηχανισμούς στις προβλέψεις τους.

Οι ενδείξεις ότι η αλλαγή του κλίματος μπορεί να επηρεάζει το στρώμα του Δυτικού Ανταρκτικό Πάγου προέρχονται από τρεις παγετώνες, συμπεριλαμβανομένου του Pine Island και του Thwaites.

giantwestant (3).jpg

Τα στοιχεία μας αποκαλύπτουν ότι χάνουν περισσότερο πάγο – κυρίως μέσω της γέννησης των παγόβουνων – από αυτό που το αντικαθιστά μέσω των χιονοπτώσεων. Σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση, η διαφορά μεταξύ της μάζας που χάνεται και της μάζας που αντικαθίσταται είναι περίπου 60%.

giantwestant (2).jpg

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως αντί να αυξάνεται η μάζα τους, όπως αναμενόταν, λόγω της αύξησης της χιονόπτωσης στις πολικές περιοχές, η Δυτική Ανταρκτική χάνει κάθε χρόνο 250 κυβικά χιλιόμετρα πάγου, με έναν ρυθμό έξι φορές ταχύτερο απ’ ό,τι στο παρελθόν.

giantwestant (7).jpg

Αυτό σημαίνει πως η Ανταρκτική συμβάλλει τουλάχιστον κατά 15% στη σημερινή αύξηση της στάθμης της θάλασσας, που φτάνει τα δύο χιλιοστά ετησίως.

Διαφήμιση