Αρχική Επιστήμη Μηχανικοί κατάφεραν να μετατρέψουν φυτά σε… φυσικούς λαμπτήρες!

Μηχανικοί κατάφεραν να μετατρέψουν φυτά σε… φυσικούς λαμπτήρες!

0
Διαφήμιση

Φανταστείτε αντί να ανάβετε μια λάμπα στο σπίτι σας όταν σκοτεινιάζει, να μπορούσατε να διαβάσετε υπό το φως ενός λαμπερού φυτού!

Οι μηχανικοί του MIT έχουν κάνει ένα κρίσιμο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτού του οράματος.

Με την ενσωμάτωση εξειδικευμένων νανοσωματιδίων στα φύλλα ενός φυτού και του προκάλεσαν το μοναδικό φαινόμενο να εκπέμπει αχνό φως για περίπου τέσσερις ώρες. Πιστεύουν ότι, με περαιτέρω βελτιστοποίηση, τέτοια φυτά θα είναι μια ημέρα αρκετά φωτεινή ώστε να φωτίζει ένα χώρο εργασίας.

fita.jpg

“Το όραμα είναι να φτιάξετε ένα φυτό που θα λειτουργήσει ως επιτραπέζιος λαμπτήρας – ένας λαμπτήρας που δεν χρειάζεται να συνδέσετε. Το φως τελικά θα τροφοδοτείται από τον ενεργειακό μεταβολισμό του ίδιου του φυτού”, λέει ο Michael Strano, ο Carbon P , Dubbs Καθηγητής Χημικών Μηχανικών στο MIT.

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παροχή φωτισμού εσωτερικού χώρου χαμηλής έντασης ή για τη μετατροπή των δένδρων σε αυτοματοποιημένα φώτα στους οδικούς άξονες λένε οι ερευνητές!

Νανοβιονικά φυτά

Η nanobionics των φυτών, μια νέα περιοχή έρευνας που στοχεύει να δώσει στα φυτά νέα χαρακτηριστικά, ενσωματώνοντάς τα με διαφορετικούς τύπους νανοσωματιδίων.

Ο στόχος της ομάδας είναι να σχεδιάσει τα φυτά για να αναλάβει πολλές από τις λειτουργίες που εκτελούνται τώρα από ηλεκτρικές συσκευές. Οι ερευνητές έχουν ήδη σχεδιάσει φυτά που μπορούν να ανιχνεύσουν εκρηκτικές ύλες και να μεταδώσουν αυτές τις πληροφορίες σε ένα smartphone, καθώς και σε μονάδες που μπορούν να ελέγξουν τις συνθήκες ξηρασίας.

fita (2).jpg

Ο φωτισμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, φαινόταν σαν ένας λογικός επόμενος στόχος.

“Τα φυτά μπορούν να επισκευαστούν μόνοι τους, έχουν τη δική τους ενέργεια και είναι ήδη προσαρμοσμένα στο εξωτερικό περιβάλλον”, λέει ο Strano.

Για να δημιουργήσουν τα λαμπερά φυτά τους, η ομάδα του MIT στράφηκε στη σε ένα ένζυμο που δίνει στις φωτιές τη λάμψη τους. Το ένζυμο δρα σε ένα μόριο προκαλώντας το να εκπέμπει φως.

fita (3).jpg

Τα νανοσωματίδια, τα οποία είναι όλα κατασκευασμένα από υλικά που η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ταξινομεί ως “γενικά θεωρημένα ασφαλή”, βοηθούν κάθε συστατικό να φτάσει στο δεξιό μέρος του φυτού. Επίσης εμποδίζουν τα συστατικά να φθάσουν σε συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να είναι τοξικές για τα φυτά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νανοσωματίδια πυριτίου περίπου 10 νανομέτρων για τη μεταφορά του ενζύμου.

fita (4).jpg

Τα φυτά βυθίστηκαν στο διάλυμα και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε υψηλή πίεση, επιτρέποντας στα σωματίδια να εισέλθουν στα φύλλα μέσω μικροσκοπικών πόρων.

Οι πρώτες προσπάθειες των ερευνητών στην αρχή του έργου απέδωσαν φυτά που θα μπορούσαν να λάμπουν για περίπου 45 λεπτά, τα οποία από τότε έχουν βελτιωθεί σε 3,5 ώρες.

Οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν έναν τρόπο βαφής ή ψεκασμού των νανοσωματιδίων στα φύλλα των φυτών, τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μετατροπή δένδρων και άλλων μεγάλων φυτών σε πηγές φωτός.

nanobionic-light-emitting-plants-will-make-the-world-more-like-avatar.jpeg

“Ο στόχος μας είναι να εκτελέσουμε μία επεξεργασία όταν το φυτό είναι ακόμα και ένα δενδρύλλιο και να το διατηρήσει για όλη τη διάρκεια ζωής του”, λέει ο Strano.

https://www.youtube.com/watch?v=hp-vqd8zJM4

 

Διαφήμιση