Αρχική Επιχειρείν Η επίσκεψη Ερντογάν και το στοίχημα των συνδυασμένων μεταφορών

Η επίσκεψη Ερντογάν και το στοίχημα των συνδυασμένων μεταφορών

0
Διαφήμιση

Στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha». Η επίσκεψη σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων θα πραγματοποιηθεί στις 7-8/12, ενώ έχουν διαπιστευτεί περί τα 200 άτομα, με πολλούς Τούρκους επιχειρηματίες ανάμεσά τους.

του Κώστα Κέντζου

Ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να συζητάμε τα προβλήματα μας», όπως επίσης να αναζητηθούν τρόποι «να αυξηθούν οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες και στις δύο κοινωνίες».
«Εγώ θεωρώ καλό ότι ένα εκατομμύριο Τούρκοι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα. Θεωρώ καλό να ανοίξουμε τη γραμμή Σμύρνης – Θεσσαλονίκης» συνέχισε, σημειώνοντας και ότι θα ήταν θετική εξέλιξη η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη ώστε «να συνδεθούμε εμείς με όλη την αχανή αγορά που αρχίζει από την Τουρκία».

Εν τω μεταξύ, επιθυμία για ευρύτερη συνεργασία στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και ανάληψη κοινών επενδυτικών πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή (Δ. Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Β. Αφρική) εκφράστηκε κατά την δεύτερη συνάντηση της Κοινής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Τουρκίας για Σιδηροδρομικές και Συνδυασμένες Μεταφορές, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση οι δύο πλευρές κυρίως εξέτασαν τη δυνατότητα ανάπτυξης σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης για διεθνείς και εμπορευματικές μεταφορές η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί στις αρχές του 2019.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να αρχίσει η προετοιμασία «προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπογραφή δύο Μνημονίων Συνεργασίας για την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών και κοινών δράσεων στον τομέα της εξωστρέφειας μέχρι τον Φεβρουάριο 2018, που προβλέπεται να λάβει χώρα η Συνάντηση Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – Τουρκίας».

Τέλος, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις με την Βουλγαρία, ώστε από κοινού οι τρεις χώρες να εξετάσουν και συνεργασθούν σε θέματα σιδηροδρομικών υποδομών που θα διευκολύνουν τις μεταξύ τους μεταφορές.

Επικεφαλής της Ελληνικής πλευράς ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θ. Βούρδας και της Τουρκικής πλευράς ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής των Τουρκικών Σιδηροδρόμων (TCDD) Isa Apaydin.

Διαφήμιση