Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις BIOPROSPECT: Εκκίνηση του προγράμματος για την βιοποικιλότητα των δασών

BIOPROSPECT: Εκκίνηση του προγράμματος για την βιοποικιλότητα των δασών

0
Διαφήμιση

Την τεκμηρίωση της οικονομικής αξίας της βιοποικιλότητας των δασών και τους τρόπους για την αειφορική διαχείριση, την ανάπτυξη και την προστασία αυτών των περιοχών, έχει στόχο το έργο BIOPROSPECT-«Conservation and sustainable capitalization of biodiversity in forested areas», που τέθηκε σε γραμμή εκκίνησης.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας «Βαλκάνια – Μεσόγειος 2014-2020», έχει διάρκεια 24 μήνες (Οκτώβριος 2017-Οκτώβριος 2019) και συμμετέχουν σε αυτό οκτώ εταίροι από πέντε χώρες.

Η πρώτη συνάντηση, διοργανώθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συμμετείχαν όλοι οι εταίροι, ενώ στην ατζέντα συμπεριλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανάλυση των δράσεων του έργου και οι αρχικές δραστηριότητες.

Οι ειδικοί στόχοι είναι:

H παροχή λειτουργικών εργαλείων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των δασών μέσω της οικονομικής αποτίμησης και της βιώσιμης κεφαλαιοποίησής της.

Η πιλοτική εφαρμογή της χαρτογράφησης και της οικονομικής αποτίμησης των οικοσυστημικών υπηρεσιών και της βιοποικιλότητας των δασών, καθώς και του οφέλους από την κεφαλαιοποίησή τους.

Η ενσωμάτωση οικονομικών αποτιμήσεων στη διαχείριση των περιοχών αυτών και η πρόταση πολιτικών πρωτοβουλιών στην περιοχή της Βαλκανικής.

Φορείς υλοποίησης του έργου είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης- Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης-Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ερευνητικό κέντρο AGROBIOINSTITUTE της Βουλγαρίας, ο Δήμος του Vrapcisht από την ΠΓΔΜ και ο Δήμος του Maliq από την Αλβανία.

 

Διαφήμιση