Αρχική Special Topics ΕΥΔΑΠ: Υγεία & Ασφάλεια Καταναλωτών: Ποιότητα Νερού Ύδρευσης

ΕΥΔΑΠ: Υγεία & Ασφάλεια Καταναλωτών: Ποιότητα Νερού Ύδρευσης

0
Διαφήμιση

Το νερό είναι θεμελιώδες αγαθό, απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής και την ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας. Η πρόσβαση σε ασφαλές νερό αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη, και ουσιαστικό θέμα βιώσιμης ανάπτυξης, όπως έχει οριστεί και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η αδιάλειπτη παροχή πόσιμου νερού άριστης ποιότητας, υγιεινού και καθαρού, είναι βασικό μέλημα της ΕΥΔΑΠ. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε εκατομμύρια πελάτες και με διαρκείς επενδύσεις στην τεχνολογία και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της, η Εταιρεία φροντίζει καθημερινά, ώστε το νερό που πίνουμε εμείς και τα παιδιά μας να είναι, όχι μόνο σε απόλυτη συμφωνία με την κείμενη Νομοθεσία αλλά και ένα από τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης.

eydap2.jpg

Πλαίσιο ελέγχων

Η ΕΥΔΑΠ έχει διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο ελέγχων, ώστε να εξασφαλίζει ότι το νερό που διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό είναι ασφαλές. Για τον λόγο αυτό, έχει διασφαλιστεί ότι όλα τα σημεία στα οποία δυνητικά θα μπορούσε να διαταραχθεί η ποιότητα τόσο του νερού που εισέρχεται στις εγκαταστάσεις της, αλλά ιδιαίτερα του νερού που φτάνει στη βρύση του καταναλωτή, εποπτεύονται και ελέγχονται επαρκώς, μέσω:

Επιτήρησης των δραστηριοτήτων στις Λεκάνες Απορροής

Προστασίας του δικτύου Υδροληψίας

Διαρκών ελέγχων ποιότητας:

Των Α΄ υλών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του νερού, ώστε αυτό να καταστεί πόσιμο. Οι Α΄ ύλες που προμηθεύεται η ΕΥΔΑΠ προδιαγράφονται, ώστε να είναι σύμφωνες με τα διεθνώς διαμορφωμένα πρότυπα που αφορούν στις χημικές ουσίες που προορίζονται για την επεξεργασία νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Για κάθε ουσία υπάρχει σχέδιο ποιότητας βάσει του οποίου εξασφαλίζεται η καταλληλότητα για τη σκοπούμενη χρήση αυτού. 

eydap.jpg

Του ακατέργαστου και του πόσιμου νερού που διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό. 

Οι καθημερινοί έλεγχοι ποιότητας του ακατέργαστου και πόσιμου νερού που πραγματοποιούνται 7 ημέρες την εβδομάδα στα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ έχουν ως σκοπό να εξασφαλίζεται και να πιστοποιείται η άριστη ποιότητα του νερού που διαθέτει η Εταιρεία στους κατοίκους των Αθηνών.

Για τον λόγο αυτό, παρακολουθείται στενά η ποιότητα των νερών των τεσσάρων ταμιευτήρων, Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου και Ευήνου, όπως επίσης και η ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό και να αντιμετωπίζεται εγκαίρως οποιοδήποτε πρόβλημα ενδεχομένως προκύψει.

Για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού η ΕΥΔΑΠ διαθέτει εργαστήρια στο Γαλάτσι και στις Αχαρνές, τα οποία είναι διαπιστευμένα κατά ISO EN 17025 ήδη από το 2005, από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Στα εργαστήρια αυτά αναλύονται δείγματα ακατέργαστου νερού από τις λίμνες-ταμιευτήρες, τις γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ και δείγματα πόσιμου νερού από τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού της Εταιρείας και από το δίκτυο ύδρευσης.

Στα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι χημικής ανάλυσης, προκειμένου να επιτυγχάνεται υψηλή ευαισθησία, ακρίβεια και επαναληψιμότητα κατά τον προσδιορισμό των στοιχείων που απαιτούνται κατά την ανάλυση των δειγμάτων νερού.

Όπως τεκμηριώνεται από αποτελέσματα περίπου 130.000 προσδιορισμών σε περίπου 10.000 δείγματα πόσιμου και 2.000 δείγματα ανεπεξέργαστου νερού ετησίως, η ΕΥΔΑΠ πιστοποιεί διαρκώς ότι το νερό της Αθήνας είναι άριστης ποιότητας και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, ανταποκρινόμενο σε όλες τις σχετικές Ευρωπαϊκές και Εθνικές νομοθετικές απαιτήσεις που ισχύουν.

Διαφήμιση