Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Τρ.Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η τρίτη κοπή καλαμιών για την αποκατάσταση της λίμνης Στυμφαλίας

Τρ.Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η τρίτη κοπή καλαμιών για την αποκατάσταση της λίμνης Στυμφαλίας

0
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τρίτη ερευνητική κοπή καλαμιών στη λίμνη Στυμφαλία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος LIFE-Stymfalia, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση του υγροβιότοπου και στην προστασία της πανίδας.

Η κοπή ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου με την άδεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορούσε συνολικά 150 στρέμματα από τον καλαμιώνα, ο οποίος έχει καλύψει σχεδόν ολοκληρωτικά τη μυθική λίμνη εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, στόχος της κοπής ήταν να δημιουργηθούν ελεύθερες επιφάνειες νερού σε επιλεγμένα σημεία της λίμνης, ώστε να απελευθερωθούν χώροι διαβίωσης για τα πολλά απειλούμενα είδη του υγροτόπου.

Οι θέσεις της κοπής καθορίστηκαν από ειδικούς επιστήμονες για τη διαχείριση καλαμιών, σε συνεργασία με ορνιθολόγους, ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή όχληση στα προστατευόμενα είδη.

Στις κοπές αυτές απασχολήθηκαν εκπαιδευμένα άτομα από την τοπική κοινωνία, με την αδιάκοπη συνδρομή της τοπικής Μονάδας Διαχείρισης.

Ο Δήμος, κάτοικοι της περιοχής και τοπικοί επιχειρηματίες ήταν στο πλευρό αυτής της προσπάθειας, για την επαναφορά της λίμνης στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν το 1960-70, με 25% ανοιχτές επιφάνειες νερού, 25% υγρολίβαδα και 50% καλάμια.

Αν και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, δυστυχώς η έλλειψη ορθολογικής διαχείρισης του καλαμιώνα και του νερού έχει υποβαθμίσει σοβαρά τη Στυμφαλία. Το πρόβλημα αυτό ήρθε να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-Stymfalia.

Επιδίωξη του προγράμματος είναι η ίδια η λίμνη μπορεί να παράγει τα έσοδα που θα διασφαλίζουν τη συνέχιση των δράσεων για την περιβαλλοντική της διαχείριση (διαχείριση καλαμιώνα και στάθμης νερών, παρακολούθηση προστατευόμενων ειδών), ώστε να διατηρείται σε οικολογική ισορροπία: αυτό είναι εφικτό με την κατάλληλη αξιοποίηση του καλαμιού, της βιομάζας της περιοχής και άλλων μορφών εναλλακτικής ενέργειας.

Ήδη στο πλαίσιο του LIFE-Stymfalia, με την ολοκλήρωση της κοπής ξεκινά η μεταφορά των κομμένων καλαμιών σε ειδικό χώρο απόθεσης, από όπου θα συλλεχθούν και μέσα από κατάλληλες διεργασίες θα μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό/compost.

Η διαδικασία μετατροπής θα λάβει χώρα σε υφιστάμενη μονάδα κομποστοποίησης και το εδαφοβελτιωτικό που θα παραχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος θα διατεθεί στο Δίκτυο Αγροτών Στυμφαλίας.

Προϋπόθεση για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα είναι η συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών, σε τοπικό, περιφερικό και εθνικό επίπεδο, όπως φαίνεται από τη συμμετοχή του Δήμου Σικυωνίων και την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της τοπικής κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής.

Το πρόγραμμα LIFE-Stymfalia συντονίζεται από την Τράπεζα Πειραιώς και συμμετέχουν ως εταίροι ο Δήμος Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ)

Διαφήμιση