Αρχική Υγεία - Διατροφή Τα οφέλη του χαλκού ενάντια στις νοσοκομειακές λοιμώξεις

Τα οφέλη του χαλκού ενάντια στις νοσοκομειακές λοιμώξεις

0
Διαφήμιση

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 13ο Συνέδριο Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με τίτλο Σύγχρονη Τεχνολογία και Χειρουργική Εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε, στο ξενοδοχείο Nikopolis, στην Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκαν τα οφέλη του χαλκού στην προστασία από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η κυρία Μανωλίδου Ζαχαρούλα R.N.,M.Sc., μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του ΕΙΑΧ, παρουσίασε την επιστημονική εργασία με τίτλο «Η Χρήση του Αντιμικροβιακού Χαλκού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και σε Θάλαμο Απομόνωσης (ΘΑ) στο Πλαίσιο Προστασίας των Ασθενών από Λοιμώξεις».

Στην ομιλία της, η κυρία Μανωλίδου ανέφερε χαρακτηριστικά, «Η εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού κατέδειξε σημαντική μείωση της μικροβιακής χλωρίδας, σε ποσοστό 95%, σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν σε υψηλά ποσοστά (CFU/ml) πριν την επιχάλκωση ήταν οι εξής: Klebsiella spp., Staph. Epidermidis, Staph.Aureus, Enterococcus spp. Η εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού σε ΜΕΝΝ και ΜΕΘ πέραν της μείωσης της μικροβιακής χλωρίδας έχει και οικονομικές επιπτώσεις στη λειτουργία αυτών (μείωση του κόστους νοσηλείας)»

Η παρουσίαση ως προφορική ανακοίνωση έγινε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 13ου Συνέδριου Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Κατά την διάρκεια της επιστημονικής παρουσίασης, έγιναν ερωτήσεις στην κυρία Μανωλίδου για την διαδικασία και κόστος εφαρμογής του αντιμικροβιακού χαλκού, τους μηχανισμούς μικροβιοκτόνου δράσης των ιόντων του χαλκού, όπως επίσης εάν εξαντλείται η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού στις εφαρμογές αυτές. Ακολούθησε συζήτηση και ανάλυση των δεδομένων της επιστημονικής έρευνας.

Ο χαλκός καταστρέφει ταχύτατα τα μικρόβια που μπορεί να τοποθετηθούν αόρατα επάνω του, από τα πολλά διαφορετικά χέρια που συχνά-αγγίζουν αυτές τις επιφάνειες στον περιβάλλον, που είναι πιθανόν να προκαλέσουν κάποια ασθένεια.

Αυτά είναι βακτήρια, όπως το Ε coli, και οι ιοί, όπως ο ιός της γρίπης και του νοροιού. Λιγότερα μικρόβια στις επιφάνειες σημαίνει μικρότερο κίνδυνο εξάπλωσης μολύνσεων μεταξύ των ανθρώπων που τις αγγίζουν.

Ο χαλκός μοιράζεται την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα του με πάνω από 500 κράματα, συμπεριλαμβανομένων το κράμα χαλκού – ψευδαργύρου και κασσίτερου – όπου συλλογικά σχηματίζουν μια οικογένεια υλικών που ονομάζεται «Αντιμικροβιακός Χαλκός».

Τα προϊόντα που φέρουν το σήμα του Cu +, σημαίνει ότι γίνονται από εγκεκριμένα, συμπαγή κράματα χαλκού με αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα που υποστηρίζονται από την επιστημονική έρευνα. Αυτές οι ιδιότητες της υγιεινής θα διαρκέσουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αν δεν υπάρξει κάποια επικάλυψη ή επιφανειακή επεξεργασία.

Οι επιφάνειες αφής από συμπαγή αντιμικροβιακό χαλκό χρησιμοποιούνται ήδη στα νοσοκομεία, σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε γραφεία σε όλο τον κόσμο για να μειωθεί η εξάπλωση των λοιμώξεων, υποστηρίζοντας τα βασικά μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων όπως η καλή υγιεινή των χεριών, ο τακτικός καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών.

Θα συνεχίσει να λειτουργεί μεταξύ των καθαρισμών, και δεν απαιτεί καμία πρόσθετη οδηγία του προσωπικού καθαρισμού ή ειδική συντήρηση.

Διαφήμιση