Αρχική Επιστήμη Σοκ! Η περιστροφή της γης επιβραδύνεται – Έρχονται καταστροφικοί σεισμοί το 2018!

Σοκ! Η περιστροφή της γης επιβραδύνεται – Έρχονται καταστροφικοί σεισμοί το 2018!

0
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες έχουν βρει ισχυρές ενδείξεις ότι το 2018 θα εκδηλωθεί ένας μεγάλος αριθμός σεισμών παγκοσμίως, το μέγεθος των οποίων θα είναι καταστροφικός!

Και αυτό διότι, η περιστροφή της γης επιβραδύνεται περιοδικά κατά λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου την ημέρα και επιταχύνεται ξανά με αποτέλεσμα να προκαλούνται ελαφρές διακυμάνσεις που απελευθερώνουν” “μαμούθ” ποσότητες υπόγειας ενέργειας.

Μάλιστα οι επιστήμονες προβλέπουν και προειδοποιούν ότι την επόμενη χρονιά θα  έχουμε τουλάχιστον 20 σοβαρούς σεισμούς και αυτοί κυρίως θα εκδηλωθούν σε τροπικές περιοχές.

Η σχέση μεταξύ της περιστροφής της Γης και της σεισμικής δραστηριότητας τονίστηκε τον περασμένο μήνα σε ένα έγγραφο του Roger Bilham του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder και της Rebecca Bendick του Πανεπιστημίου της Μοντάνα, το οποίο και που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής.

seismoi.jpg

“Η συσχέτιση μεταξύ της περιστροφής της Γης και της σεισμικής δραστηριότητας είναι ισχυρή και υποδηλώνει εκεί πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των έντονων σεισμών το επόμενο έτος “, δήλωσε ο Bilham.

Στη μελέτη τους, ο Bilham και η Bendick εξέτασαν σεισμούς μεγέθους 7 και μεγαλύτερους που είχαν από το 1900. “Οι μεγάλοι σεισμοί έχουν καταγραφεί καλά για περισσότερο από έναν αιώνα και που μας δίνει ένα καλό ιστορικό για τη μελέτη “, δήλωσε ο Bilham.

Βρήκαν πέντε περιόδους όταν υπήρχαν σημαντικά μεγαλύτεροι αριθμοί μεγάλων σεισμών σε σύγκριση με άλλες εποχές. “Σε αυτές τις περιόδους, υπήρχαν μεταξύ 25 και 30 έντονους σεισμούς το χρόνο “, δήλωσε ο Bilham. “Ο υπόλοιπος χρόνος ήταν ο μέσος αριθμός 15 μεγάλοι σεισμοί το χρόνο. “

seismoi (3).jpg

Οι ερευνητές έψαξαν να βρουν συσχετισμούς μεταξύ αυτών των περιόδων έντονης σεισμικής δραστηριότητας και άλλους παράγοντες και ανακάλυψαν πως όταν η περιστροφή της γης μειώθηκε ελαφρά ακολουθήθηκε από περιόδους αυξημένου αριθμού έντονων σεισμών.

“Η περιστροφή της Γης κάνει αλλάζει ελαφρώς – κατά χιλιοστό του δευτερολέπτου την ημέρα μερικές φορές – και αυτό μπορεί να μετρηθεί με μεγάλη ακρίβεια με τα ατομικά ρολόγια “, δήλωσε ο Bilham.

Ο Bilham και η Bendick διαπίστωσαν ότι υπήρχαν περιόδους περίπου πέντε ετών, όπου η περιστροφή της Γης επιβραδύνθηκε αρκετές φορές τον προηγούμενο ενάμιση αιώνα. Αυτές οι περίοδοι ακολουθήθηκαν από αριθμό έντονων σεισμών… “Είναι απλό,” είπε ο Bilham. “Η Γη μας προσφέρει μια πεντάχρονη πρόβλεψη για τους μελλοντικούς σεισμούς».

seismoi (1).jpg

Αυτός ο σύνδεσμος είναι ιδιαίτερα σημαντικός επειδή η περιστροφή της Γης άρχισε μία από τις περιοδικές της επιβράδυνση πριν από περισσότερα από τέσσερα χρόνια. “Το συμπέρασμα είναι σαφές”, δήλωσε ο Bilham. “Το επόμενο έτος εμείς θα πρέπει να σημειωθεί σημαντική αύξηση του αριθμού των σοβαρών σεισμών. Αυτό το είχαμε εύκολο έτος. Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο περίπου έξι σοβαρούς σεισμούς. Θα μπορούσαμε εύκολα να έχουμε 20 το χρόνο ξεκινώντας το 2018. “

Ακριβώς γιατί η μείωση του μήκους της ημέρας πρέπει να συνδέεται με σεισμούς είναι ασαφής αν και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά του πυρήνα της Γης θα μπορούσαν να προκαλέσουν και τα δύο.

Επιπλέον, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πού θα εμφανιστούν αυτοί οι επιπλέον σεισμοί – αν και  οι επιστήμονες δήλωσαν ότι διαπίστωσαν πως οι περισσότεροι από τους έντονους σεισμούς που κατέγραψαν σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο μήκος της ημέρας
φαινόταν να συμβαίνει κοντά στον ισημερινό. Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν στις τροπικές περιοχές της Γης.

seismoi (2).jpg

Τα αίτια της επιβράδυνσης

Υπάρχουν δυο βασικά σενάρια. Η περιστροφή του πλανήτη επιβραδύνεται λόγω των παλιρροιακών δυνάμεων μεταξύ της Γης και της σελήνης. Η πλευρά της γης που βρίσκεται πιο κοντά στο φεγγάρι αισθάνεται την έλξη της  ισχυρότερα, ενώ η πλευρά μακρύτερα από το φεγγάρι αισθάνεται τη βαρύτητά της λιγότερο.

Αυτή η διαφορά στην βαρυτική έλξη εκτείνεται στη Γη, η οποία προκαλεί παλιρροιακές διογκώσεις. Αυτές οι εξογκώσεις τραβούν το φεγγάρι πιο κοντά ή πιο μακριά από τη Γη περίπου 4 εκατοστά το χρόνο. Το φεγγάρι ασκεί την αντίθετη δύναμη πάνω τους, τραβώντας τα προς τα πίσω, δημιουργώντας τριβή και επιβραδύνοντας την περιστροφή του πλανήτη.

Ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για να κάνει μια πλήρη περιστροφή στον άξονά της ποικίλλει κατά περίπου ένα εκατομμύριο δευτερολέπτου ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός εναλλαγής δεν μειώθηκε ομοιόμορφα, η μέση μέρα αυξήθηκε κατά 15 έως 25 εκατομμύρια δευτερόλεπτα ετησίως.

gi.png

Οι επιστήμονες, δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύουν ότι οι μικροσκοπικές μεταβολές στην περιστροφή προκαλούν μετατόπιση του σχήματος του εσωτερικού πυρήνα του σιδήρου και του νικελίου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, ο μανδύας της Γης κολλά λίγο περισσότερο στον κρούστα, ο οποίος αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εξωτερικός πυρήνας ρέει- στον οποίο βρίσκονται οι τεκτονικές πλάκες της Γης-  δημιουργώντας μια αναντιστοιχία μεταξύ της ταχύτητας του στερεού φλοιού και του μανδύα.

Υποψήφια αιτία και οι κλιματολογές αλλαγές 

Παλαιότερη έρευνα του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances» ανέφερε ότι η απλουστευμένη εξήγηση της εκδοχής για την επιβράδυνση της περστροφής της γης είναι η συρρίκνωση των παγετώνων, γεγονός που επηρεάζει τόσο την κλίση του άξονα όσο και του ρυθμού περιστροφής , εξαιτίας της ανακατανομής του νερού που ήταν πάγος.

gi2.png

Καθώς το νερό μετατοπίζεται από τους πόλους προς τον ισημερινό, το μεσαίο τμήμα του πλανήτη μας γίνεται όλο και πιο μεγάλο. Αυτό το πλεόνασμα στην περίμετρο της Γης προκαλεί ένα «φρενάρισμα».

Οι συγγραφείς υπολογίζουν ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η διάρκεια μιας ημέρας στη Γη έχει μεγαλώσει κατά ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου και ότι θα μπορούσε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και πιο συγκεκριμένα κατά πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου έως το 2100.

Αυτός ο χρόνος έρχεται να προστεθεί στο μεγάλωμα της διάρκεια που προκαλούν ούτως ή άλλως αρκετοί άλλοι παράγοντες όπως η βαρυτική έλξη της «πάλης» ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη, καθώς και αλλαγές στο ρυθμό περιστροφής του πυρήνα της Γης.

gi3.JPG

 

 

 

 

Διαφήμιση