Αρχική Επιχειρείν Σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

0
Διαφήμιση

Οι ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές συνεργασίες ήταν το θέμα ομιλίας, την Τετάρτη, του προέδρου του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτη Κουτσίκου, παρουσία Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Ο ομιλητής τόνισε ότι η Τουρκία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με ρυθμό ανάπτυξης 4,7% τα τελευταία χρόνια και η δεύτερη αναπτυσσόμενη χώρα παγκοσμίως μετά την Κίνα. Ότι την δεκαετία 2003 – 2013 το ΑΕΠ της χώρας τριπλασιάστηκε από 231 δις. Δολάρια σε 720.

Πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει ανεπτυγμένες τεχνολογικές υποδομές στις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, χαμηλό κόστος θαλάσσιων μεταφορών, το δε σιδηροδρομικό της δίκτυο συνδέει την κεντρική Ασία με την ανατολική Ευρώπη.

Υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών είχε τα προηγούμενα χρόνια εξίσου αλματώδη ανάπτυξη. Ενδεικτικά, το 2000 το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν 120 εκ. ευρώ, οι δε επενδύσεις πρακτικά μηδενικές.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα και με τη συνεχή συμβολή του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, το συνολικό εμπόριο έφτασε τα 3,1 δις ευρώ με θετικό ισοζύγιο υπέρ της χώρας μας.

Οι ελληνικές επενδύσεις το 2015 έφτασαν τα 4,9 δις ευρώ από 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην Τουρκία, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν τα 350 εκ ευρώ.

Ο Π. Κουτσίκος τόνισε εξάλλου ότι οι ευκαιρίες για τους Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές είναι πάρα πολλές δεδομένου ότι η Τουρκία δίνει κίνητρα σε ξένες επενδύσεις, όπως μείωση συντελεστών φορολογίας εργοδοτικών εισφορών, παραχώρηση γης για την επένδυση, εξαίρεση καταβολής ΦΠΑ, κτλ.

Ότι από την άλλη πλευρά, ευκαιρίες για του Τούρκους επιχειρηματίες στην Ελλάδα εντοπίζονται στη απόκτηση ακινήτων, μετοχών χρονομετρικής μίσθωσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, των οποίων η αξία εάν υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ, οι Τούρκοι επενδυτές και η οικογένειά τους αποκτούν άδεια παραμονής για 5 χρόνια στην Ελλάδα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here