Αρχική Επιστήμη Οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν “εκφράσεις” για να δηλώσουν…αποστάσεις!

Οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν “εκφράσεις” για να δηλώσουν…αποστάσεις!

0
Διαφήμιση

Μικρή ομάδα ερευνητών που εργάζονται στο Ινστιτούτο Αρχικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Κιότο έχει βρει στοιχεία ότι οι χιμπατζήδες είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν χειρονομίες για να μεταφέρουν την απόσταση σε ένα άτομο!

Στην εργασία που δημοσιεύεται στο περιοδικό Biology Letters, η ομάδα περιγράφει πειράματα που πραγματοποίησαν με τους χιμπατζήδες σε μια περιορισμένη τοποθεσία, τι βρήκαν και ποια είναι τα ευρήματά τους για την ανάπτυξη της συμβολικής επικοινωνίας στα πρωτεύοντα.

Όταν οι άνθρωποι θέλουν να εκφράσουν την απόσταση από κάποιον άλλο, απλώς τους λένε με λόγια ή σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να το δείξουν.

xi1.jpg

Η ικανότητα κατανόησης της απόστασης και η μετάδοσή της σε ένα άλλο άτομο απαιτεί κάποιο βαθμό νοημοσύνης, γι ‘αυτό και η ερευνητική ομάδα στην Ιαπωνία αναρωτιόταν αν οι χιμπατζήδες είχαν τις ίδιες ικανότητες και αν το έκαναν, πώς το μετέδιδαν.

Για να το ανακαλύψει, η ομάδα έκανε μια σειρά από πειράματα με οκτώ χιμπατζήδες που ζούσαν στο ινστιτούτο. Ο καθένας είχε τη δυνατότητα να εισέλθει σε μια κλειστή μάνδρα που χωρίστηκε σε δύο τμήματα με ράβδους, εμποδίζοντας τους χιμπατζήδες να έλθουν σε επαφή με τους ερευνητές.

xi4.jpg

Στην άλλη πλευρά των ράβδων υπήρχαν δύο τραπέζια – το ένα κοντά, το άλλο μακριά. Κάθε πείραμα συνίστατο σε έναν ερευνητή που έφτανε στην επιφάνεια του τραπεζιού και έβαζε ένα κομμάτι μπανάνας σε ένα από τα δύο τραπέζια.

Σύντομα, ένας άλλος ερευνητής θα εισέλθει στην αίθουσα και θα αρχίσει να αλληλεπιδρά με τον χιμπατζή, στην πραγματικότητα, θα τον “ρώταγε”  αν ήθελε το κομμάτι της μπανάνας.

xi5.jpg

Ανεξάρτητα από το πώς αντέδρασαν οι χιμπατζήδες, ο ερευνητής θα ανακτήσει την μπανάνα από το τραπέζι και θα τη δώσει στον χιμπατζή μετά από 15 δευτερόλεπτα. Στα πειράματα ελέγχου, ο δεύτερος ερευνητής δεν εισήλθε καθόλου στο δωμάτιο.

Κατά την εξέταση των βίντεο των χιμπατζήδων σε δράση, οι ερευνητές βρήκαν μια συνεπή συμπεριφορά μεταξύ των χιμπατζήδων καθώς ζήτησαν από τους ερευνητές να τους δώσουν το μπανάνα – και συνέδεσαν σε ποιο τραπέζι είχε παραμείνει η μπανάνα.

xi3.jpg

Όταν το κομμάτι μπανάνας καθόταν στο μακρινό τραπέζι, οι χιμπατζήδες έβαλαν όλα τα χέρια τους λίγο ψηλότερα και άνοιξαν τα στόματά τους λίγο πιο πλατιά – μια προφανή προσπάθεια να πει στον ερευνητή ότι το κομμάτι μπανάνας ήταν μακρύτερα.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι οι χιμπατζήδες ήταν σε θέση όχι μόνο να κατανοήσουν την έννοια της απόστασης, αλλά ήταν σε θέση να την μεταφέρουν σε ένα άλλο άτομο.

Διαφήμιση