Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Οι καλοί, οι μέτριοι και οι κακοί στην προστασία του κλίματος

Οι καλοί, οι μέτριοι και οι κακοί στην προστασία του κλίματος

0
Διαφήμιση

Ελάχιστες είναι οι χώρες που δεν αναγνωρίζουν πλέον την αναγκαιότητα λήψης μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και επίτευξης των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Τι κάνουν όμως γι’ αυτό; Όχι πολλά, τουλάχιστον ακόμα όπως προκύπτει από τη νέα ετήσια παγκόσμια κατάταξη για την προστασία του κλίματος, στην οποία η Ελλάδα κατέλαβε την 39η θέση σε σύνολο 60 χωρών.

Η νέα ετήσια παγκόσμια κατάταξη για την προστασία του κλίματος που συνέταξαν οι τρεις οργανισμοί  καταδεικνύει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί και ο βαθμός υλοποίησής τους δεν επαρκούν για να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους δυο βαθμούς Κελσίου.

Πάντως, στα θετικά είναι ότι ο πλανήτης φαίνεται να έχει πλέον ευαισθητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό: οι 56 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημειώνουν πλέον σημαντική πρόοδο.

Χαμηλή η βαθμολογία της Ελλάδας

Η χώρα μας συγκέντρωσε στην παγκόσμια κατάταξη 47.86 βαθμούς και βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τη μέση, στην 39η θέση. Ενδεικτικά, η πρώτη Σουηδία πήρε 74.32 βαθμούς, ενώ αρκετές θέσεις πιο πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ρουμανία και η Ουκρανία.

Τα νέα δεν είναι καλά για τη χώρα και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για το Κλίμα, καθώς η απόδοσή της χαρακτηρίζεται ως «πολύ χαμηλή» και για τον λόγο αυτό βρίσκεται στην 48η θέση.

Οι τρεις πρώτοι αναζητούνται…

Η κατάταξη των χωρών στον σχετικό πίνακα γίνεται βάσει των κατά κεφαλήν εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, της κατανάλωσης ενέργειας, του ποσοστού των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας αλλά και των πολιτικών μέτρων για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Όπως και την περασμένη χρονιά έτσι και φέτος οι ειδικοί άφησαν κενές τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης που βαθμολογούνται με «πολύ καλά» αφού καμία χώρα στον πλανήτη δεν κάνει αρκετά προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στους δυο και ει δυνατόν στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου.

Με «καλά» βαθμολογούνται συνολικά 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Μεγ. Βρετανία, η Φινλανδία και η Λετονία. Στις χώρες αυτές καταγράφεται σημαντική αύξηση του ποσοστού χρήσης των ΑΠΕ αλλά και σημαντικός περιορισμός της χρήσης του άνθρακα.

Καταλαμβάνοντας την 6η θέση το Μαρόκο βρίσκεται ουσιαστικά στην τρίτη θέση. Η βορειοαφρικανική χώρα προχωρά τα τελευταία χρόνια σε μαζικές επενδύσεις στις πράσινες μορφές ενέργειας, έχει χαμηλά κατά κεφαλήν επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας ενώ ηγείται της κατάταξης στο πεδίο της υλοποίησης φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών, όπως αναφέρει η έκθεση.

Πρωτοπόρος η Ινδία, πολύ κακές οι επιδόσεις του Καναδά

Σε πρωτοπόρο όσον αφορά την προστασία του κλίματος εξελίσσεται και η Ινδία που καταλαμβάνει την 14η θέση. Η ασιατική χώρα έχει χαμηλά κατά κεφαλήν επίπεδα εκπομπών ρύπων, έχει θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους στο πεδίο των ΑΠΕ ενώ προτίθεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ηλεκτροκίνηση αφού από το 2030 το Νέο Δελχί σκοπεύει να απαγορεύσει την πώληση κινητήρων καύσης.

Η Γερμανία καταλάμβανε μέχρι και πριν από 10 χρόνια μια από τις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Τα τελευταία πέντε χρόνια ωστόσο έχει υποχωρήσει αρκετά και πλέον βρίσκεται στην 22η θέση και αποσπά το βαθμό «μέτρια».

Υπάρχουν φυσικά και χειρότερα. Τις χώρες που βαθμολογούνται με «μέτρια», όπως τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο ακολουθούν εκείνες, οι επιδόσεις των οποίων κρίνονται «κακές». Μεταξύ αυτών η Ισπανία που βρίσκεται στην 38η, η Ελλάδα στην 39η και η Κίνα που έπεται στην 41η θέση. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το Πεκίνο επενδύει τα τελευταία χρόνια όσο καμία άλλη στις ΑΠΕ ενώ συγκαταλέγεται και στους πρωτοπόρους στο πεδίο της υλοποίησης πολιτικών μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Ακολουθούν οι χώρες που κάνουν ακόμη λιγότερα για την προστασία του κλίματος. Ως «πολύ κακές» χαρακτηρίζονται οι επιδόσεις μεταξύ άλλων της Τουρκίας, του Καναδά, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Δείτε την κατάταξη ΕΔΩ

Επιμέλεια: Ε. Δρ.

 

Διαφήμιση