Αρχική Επιστήμη Ο Νεάντερταλ και ο σύγχρονος άνθρωπος απέκτησαν την ίδια ρινική δομή λόγω...

Ο Νεάντερταλ και ο σύγχρονος άνθρωπος απέκτησαν την ίδια ρινική δομή λόγω ψύχους

0
Διαφήμιση

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποιεξελίχθηκαν με τρόπους που επέτρεπαν καλύτερη αναπνοή μέσω της μύτης σε κρύο κλίμα.

Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, η ομάδα σημειώνει επίσης ότι υπήρχαν ομοιότητες στους τρόπους με τους οποίους και οι δύο προσαρμόστηκαν στο κρύο.

neanderthal (1).jpg

Προκειμένου να αναπνέει η μύτη όταν έχει πραγματικά κρύο στο περιβάλλον, ο εισπνεόμενος αέρας πρέπει να θερμανθεί και να υγρανθεί για να αποφευχθεί η βλάβη του ευαίσθητου πνευμονικού ιστού. Εμείς οι άνθρωποι εξελιχθήκαμε έτσι για να επιτρέψουμε αυτό. Και όπως αποδεικνύεται, και οι Νεάντερταλ.

Ωστόσο, χρειάστηκε κάποια έρευνα για να γίνει αυτή η ανακάλυψη επειδή μεγάλο μέρος της εσωτερικής ρινικής διαμόρφωσης γίνεται από μαλακό ιστό, το οποίο δεν εμφανίζεται στα απολιθώματα.

neanderthal (2).jpg

Για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα και να μάθουν περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους οι δύο ομάδες εξελίχθηκαν για να αντιμετωπίσουν το κρύο Ευρασιατικό κλίμα, οι ερευνητές μελέτησαν τις ρινικές κοιλότητες 38 σύγχρονων Αργεντινών, 26 ​​Νοτιοαφρικανών, 12 Βορειοανατολικών Ασιανών και δύο Νεαντερντάιλ.

Στη συνέχεια η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τους σύγχρονους ανθρώπους και το λογισμικό για να αναδημιουργήσει ψηφιακά τον μαλακό ρινικό ιστό μέσα στη ρινική κοιλότητα του Νεάντερταλ και να το συγκρίνει με τη σύγχρονη ανθρώπινη μύτη.

neanderthal (6).jpg

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρόλο που οι δύο ομάδες είχαν διαφορετικά σχήματα μύτης (οι νεάντερτες ήταν μικρότερες και ευρύτερες από τις σύγχρονες ανθρώπινες μύτες) υπήρχαν εσωτερικές ομοιότητες μεταξύ τους που η έρευνά τους έδειξε ότι εξελίχθηκαν ανεξάρτητα.

Συγκρίθηκαν επίσης οι επιδόσεις της θέρμανσης του αέρα και της υγρασίας μεταξύ των ομάδων. Αναφέρουν ότι βρήκαν ότι οι Βορειοανατολικοί Ασιάτες ήταν οι καλύτεροι στην αναπνοή στον κρύο αέρα και ότι ο Νεάντερταλ ήρθε στη δεύτερη θέση. Εκείνοι της νοτιοδυτικής ευρωπαϊκής καταγωγής ήταν οι χειρότεροι.

neanderthal (5).jpg

Οι ψυχρές θερμοκρασίες έδειξαν ότι προκαλούν ομοιότητες ρινικής δομής μεταξύ του Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων. Μια ανακατασκευασμένη εσωτερική ρινική ανατομία μιας βορειοανατολικής Ασίας (αριστερά), της νοτιοδυτικής Ευρώπης (στο κέντρο) και του Νεάντερταλ (δεξιά) που απεικονίζει την ανταλλαγή θερμοκρασίας στο αιθουσαίο τμήμα της μύτης. 

Και οι δύο ομάδες εξελίχτηκαν και άλλες προσαρμογές για να αντιμετωπίσουν το κρύο, όπως η ανάπτυξη περισσότερων τριχών και η αύξηση του μεγέθους τους στον θωρακικό χώρο.

neanderthal (4).jpg

Μερικοί έχουν προτείνει ότι ο Νεάντερταλ μπορεί να έχει προσαρμοστεί πάρα πολύ καλά στο κρύο και αυτό θα μπορούσε να ήταν μέρος του λόγου για τον οποίο η ομάδα εξαφανίστηκε – δεν μπορούσαν να χειριστούν τις θερμότερες θερμοκρασίες που ήρθαν αργότερα.

Αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι, αν συνέβαινε αυτό, δεν ήταν πιθανό λόγω της αδυναμίας να αναπνεύσει θερμότερο αέρα.

neanderthal (3).jpg

Διαφήμιση