Αρχική Ενέργεια Μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού το χειμώνα, από την ΡΑΕ

Μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού το χειμώνα, από την ΡΑΕ

0
Διαφήμιση

Οριακές προβλέπονται οι συνθήκες λειτουργίας του συστήματος καθώς τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γειτονικές χώρες, για τον λόγο αυτό η Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προχωρά σε πακέτο μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Μπουλαξής, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, οι δυνατότητες εισαγωγών θα είναι περιορισμένες, ενώ δεν θα είναι έτοιμη η τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, που αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2018.

Για τους λόγους αυτούς, ύστερα από τη μελέτη 20 διαφορετικών σεναρίων για την εξέλιξη της προσφοράς και ζήτησης ενέργειας, η ΡΑΕ προχωρά στις εξης κινήσεις:

Ενεργοποίηση της λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο (ντήζελ) για πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 1980 μεγαβάτ, έναντι τριών μονάδων πέρυσι.

Μίσθωση πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα παραμείνει στη Ρεβυθούσα κατά το κρίσιμο δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου οπότε λόγω ψύχους ανα αναμένονται αυξημένα φορτία. Το αέριο αυτό θα είναι διαθέσιμο για την τροφοδοσία έξι μονάδων φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 2420 μεγαβάτ. Το κόστος θα καλυφθεί από το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού.

Διασφάλιση της διαθεσιμότητας του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή να μην βρίσκεται καμία σε καθεστώς συντήρησης.

Όπως είπε ο κ. Μπουλαξής με τα μέτρα αυτά επιδιώκεται σημαντική μείωση του κόστους αντιμετώπισης τυχόν ενεργειακής κρίσης, το οποίο πέρυσι έφθασε στα 30 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο συνέδριο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος ανήγγειλε ότι από το 2018 θα ξεκινήσουν διαγωνισμοί για νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος τουλάχιστον 300 μεγαβάτ για αιολικά, άλλα 300 για φωτοβολταϊκά, ενώ θα γίνουν και δυο μεγάλοι ουδέτεροι διαγωνισμοί (ανεξαρτήτως τεχνολογίας) για ισχύ 400 μεγαβάτ.

Ο κ. Βερροιόπουλος ανέφερε ότι με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου θα οριστεί διυπουργική επιτροπή για την εκπόνηση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού με στόχο στο τέλος Απριλίου να υπάρχει κείμενο προς διαβούλευση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕ.Ε.: Ο Nord Stream 2 δεν συνιστά έργο προτεραιότητας
Επόμενο άρθροΑπό τη Δευτέρα ο Κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτηρίων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ