Αρχική Καταστροφές Μέρκελ κατά Υπ. Αγρ. Οικονομίας για τη γλυφοσάτη

Μέρκελ κατά Υπ. Αγρ. Οικονομίας για τη γλυφοσάτη

0
Διαφήμιση

Τέλος στην ένταση που δημιουργήθηκε την Δευτέρα στην κυβέρνηση μετά την ανανέωση της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη,  η οποία απειλεί να υπονομεύσει τις συνομιλίες για τον «μεγάλο» συνασπισμό πριν καν ξεκινήσουν, επιχείρησε να βάλει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με αυστηρή κριτική προς τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας Κρίστιαν Σμιτ και την πρωτοβουλία του να αλλάξει στάση και στηρίξει στην αρμόδια Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ την ανανέωση.

Η συμπεριφορά αυτή «δεν αντικατοπτρίζει τις οδηγίες που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Περιμένω να μην επαναληφθεί», δήλωσε η Μέρκελ σε ασυνήθιστα έντονο ύφος και έχοντας δίπλα της την κυρία Χέντρικς, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου Συνεδρίου για την Οικονομία και το Περιβάλλον.

Διευκρίνισε πάντως ότι επί της ουσίας συμφωνεί περισσότερο με τον κ. Σμιτ παρά με την Χέντρικς, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο υπουργός δεν θα απομακρυνθεί από την θέση του. «Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται. Διαφορετικά δεν είναι δυνατή μια δουλειά ανάπτυξης και αξιοπιστίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτές οι διαφορές είναι κατά τη γνώμη μου λυπηρές», τόνισε.

Προηγουμένως στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και η ίδια η υπουργός Περιβάλλοντος είχαν κάνει λόγο για σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης ενόψει των πιθανών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Κρίστιαν Σμιτ προέρχεται από το Κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς από το SPD και είχαν και κατά το παρελθόν διαφωνήσει σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χρήσης της γλυφοσάτης.

Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε επιλέξει την αποχή στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Χθες ωστόσο ο κ. Σμιτ έδωσε την έγκρισή του για την παράταση του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου, προκαλώντας εσωτερική κρίση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα: Εντάσεις στην γερμανική κυβέρνηση λόγω γλυφοσάτης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠάνω από 1 εκατ. απαιτούν την απαγόρευσης της γλυφοσάτης
Επόμενο άρθροΜείωση τιμολογίων από ΔΕΣΦΑ