Αρχική Ενέργεια Κομισιόν: Υψηλά το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα στο ενεργειακό μίγμα της...

Κομισιόν: Υψηλά το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας

0
Διαφήμιση

Η υψηλή συμμετοχή του πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό που εξαιρεί τη χώρα μας από την εικόνα που παρουσιάζει η υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα έκθεση της Κομισιόν. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό είναι και η υψηλή συμμετοχή των μεταφορών στην ενεργειακή κατανάλωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινείται η Ελλάδα και στο ζήτημα της εξάρτησης από τις εισαγωγές όλων των ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα η εξάρτηση αυτή δεν παρουσίασε σημάδια άμβλυνσης παρά την …καθίζηση στη ζήτηση ενέργειας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικά, ττην περίοδο 2005-2015 αυξήθηκε κατά 3,3%, έναντι μέσου όρου αύξησης 1,9% για το σύνολο της Ε.Ε. Στην περίπτωση του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών, η εξάρτηση ενισχύθηκε στην εν λόγω περίοδο.

Επίδραση της κρίσης

Ένα ακόμα σημάδι της κρίσης στον τομέα της ενέργειας είναι η μείωση της δυνατότητας των νοικοκυριών να εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς για την κάλυψη των και αυτό παρόλο που την τριετία 2013-2016 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος αυξήθηκαν μόλις κατά 1,5%, ενώ μάλιστα τα τιμολόγια φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 26,6%.

Το ποσοστό των οικιακών καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές άγγιζε το 2015 το 42%, ένα νούμερο τέσσερις και πλέον φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη των 28.

Επενδύσεις

Σχετικά με τις επενδύσεις αυτές προκύπτει ότι έχουν υποστεί σημαντικό περιορισμό κατά την περίοδο της κρίσης: «Σε όρους Gross Fixed Capital Formation (GFCF), οι επενδύσεις στους τομείς του ηλεκτρισμού και του αερίου αποτέλεσαν το 0,2% του ΑΕΠ στην περίοδο 2011-2015, μειωμένες από το 0,4% των προηγουμένων ετών».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «η σημασία της επάρκειας εφοδιασμού υπογραμμίστηκε τον Ιανουάριο του 2017 όταν η ΔΕΠΑ αναγκάστηκε να στραφεί σε έκτακτα φορτία LNG για να αντιμετωπίσει την τριπλάσια ζήτηση και να αποφύγει κατάρρευση του συστήματος. Η κατασκευή του αγωγού TAP αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού».

«Το ελληνικό ηλεκτρικό δίκτυο σχεδόν κατέρρευσε σε δύο περιστάσεις τον Ιανουάριο και οι διακοπές αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή. Η αποτυχία της αγοράς να απεικονίσει την υψηλή ζήτηση στις τιμές οδήγησε σε αποτροπή των εισαγωγών και σε εξαγωγές» αναφέρεται στην έκθεση.

Αγορά ηλεκτρισμού

Στην αγορά ηλεκτρισμού, η έκθεση παρατηρεί ότι «σε όρους συγκέντρωσης, η Ελλάδα ήταν από τα κράτη μέλη με τις πιο έντονες μειώσεις (56,5%). Όμως, η ΔΕΗ εξακολουθεί να έχει κυρίαρχη θέση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τα μερίδια της επιχείρησης. Οι δημοπρασίες θα συνοδευτούν από δομικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Σχετικά με τις ΑΠΕ, γίνεται λόγος για την επενδυτική έκρηξη και τη συνακόλουθη παύση των επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Θετικό είναι το σχόλιο για τον νόμο του 2016, καθώς κρίνεται ότι «βελτίωσε την επενδυτική ασφάλεια για νέα έργα στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώνεται από δηλώσεις του ιδιωτικού τομέα».

Πάντως, οι αβεβαιότητες σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος, όπως ο χρόνος και ο σχεδιασμός των διαγωνισμών, οι οποίες θα πρέπει να ξεκαθαριστούν σε επίπεδο υπουργικών αποφάσεων, σημειώνεται.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ

Ε. Δρ.

 

Διαφήμιση