Αρχική Ενέργεια Κλείνει άμεσα η διαπραγμάτευση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Κλείνει άμεσα η διαπραγμάτευση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

0
Διαφήμιση

Άμεσα φαίνεται ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση για το χαρτοφυλάκιο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης είπε ότι «ο λιγνίτης θα παραμείνει μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά με μειωμένο ειδικό βάρος και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη ΔΕΗ, ως βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, η οποία θα μετασχηματιστεί σε εταιρία πολλαπλών ενεργειακών δράσεων» είπε ο Γ. Σταθάκης.

Οι συζητήσεις διεξάγονται στις Βρυξέλλες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για “σπάσιμο” του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Οι μονάδες που θα συμφωνηθούν -πιθανότατα ο ΑΗΣ Φλώρινας και δύο μονάδες της Μεγαλόπολης- θα τεθούν σε δοκιμασία αγοράς (market test) προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον για την αγορά τους.

Στόχος είναι η πώληση να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2018. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει τεθεί και η παράταση λειτουργίας παλαιών μονάδων της ΔΕΗ που τίθενται εκτός τα προσεχή χρόνια σε εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Γ. Σταθάκης: Δημιουργία δεύτερου ή τρίτου πόλου στην αγορά

Σύμφνωα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη η πώληση λιγνιτικών μονάδων για την οποία είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, θα οδηγήσει στη δημιουργία δεύτερου ή τρίτου πόλου στην αγορά.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης είπε ότι «ο λιγνίτης θα παραμείνει μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά με μειωμένο ειδικό βάρος και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη ΔΕΗ, ως βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, η οποία θα μετασχηματιστεί σε εταιρία πολλαπλών ενεργειακών δράσεων».

Ανέφερε εξάλλου, ότι έως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ το 2018 η αγορά ρεύματος θα λειτουργεί με βάση το μοντέλο-στόχο (target model) της ΕΕ.

Αναφερόμενος στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Σταθάκης τόνισε, ότι θα παίξει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ σημείωσε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού.

Όπως είπε, έργα, όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός, η πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση του κοιτάσματος της Καβάλας, ως αποθήκης φυσικού αερίου κά, συντείνουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Σε θεσμικό επίπεδο, θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων, προκειμένου να διευκρινιστούν ανοιχτά θέματα στον τομέα, όπου, όπως τόνισε ο υπουργός, η χώρα μας συντονίζει τον βηματισμό της με τις χώρες τις περιοχής, συγκεντρώνοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Επίσης, έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, που παρέχει σε όλους τη δυνατότητα να γίνουν παραγωγοί ενέργειας.

Ανέφερε, ότι έως τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός, οι βασικές κατευθύνσεις του οποίου περιλαμβάνουν την εξασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού, την λειτουργία των αγορών με διαφάνεια και κανόνες ανταγωνισμού, την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως ενεργειακού κόμβου, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια, την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την στήριξη των Περιφερειών, μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής.

«Η Ελλάδα δεν έχει βρει ακόμα τον βηματισμό στην απανθρακοποίηση»

Στο ίδιο συνέδριο, ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, τόνισε ότι με αφορμή την πολιτική απανθρακοποίησης που εφαρμόζει η ΕΕ, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοινώνουν το τελευταίο διάστημα το τέλος του άνθρακα, ενώ οι ενεργειακές εταιρείες προχωρούν σε μετασχηματισμό προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ελλάδα, όπως είπε, δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό, αν και θα μπορούσε να έχει την πρωτοπορία στις εξελίξεις αυτές. «Θα πρέπει να δούμε μια ημέρα που η ΔΕΗ θα είναι θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και όχι το αντίστροφο» κατέληξε.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here