Αρχική Ενέργεια Κατάργηση του κοινωνικού τιμολογίου, ζητεί η Κομισιόν

Κατάργηση του κοινωνικού τιμολογίου, ζητεί η Κομισιόν

0
Διαφήμιση

Πρόταση για κατάργηση των επιδοτήσεων στα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ των οποίων και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχει καταθέσει η Κομισιόν όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την Ελλάδα.

Η πρόταση δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα αν και πότε θα εφαρμοστεί όπως έγινε γνωστό.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα που καθιστά, όπως σημειώθηκε, την ενέργεια παράγοντα ενίσχυσης και όχι εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Dr. Fatih Birol συνεχάρη τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα στον ενεργειακό τομέα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο διαχωρισμό και την μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ καθώς και στα βήματα για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα όπως αποτυπώνεται στην έκθεση ο διεθνής οργανισμός συγχαίρει την ελληνική Πολιτεία ‘για το ολοκληρωμένο και εντυπωσιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί” σε όλους τους τομείς της ενεργειακής αγοράς.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η χώρα μας θα επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2020 καθώς και τους ενεργειακούς στόχους που συνδέονται με αυτούς.

Το στέλεχος του οργανισμού σημείωσε επίσης με έμφαση το γεγονός ότι το 2016 η Ελλάδα αναδείχθηκε δεύτερη μεταξύ των χωρών του ΔΟΕ ως προς τη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ρεύματος έφτασε πέρυσι στο 31%.

Ο μετασχηματισμός της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα διασφαλίσει πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Τόνισε επίσης ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα περιλαμβάνει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από εγχώριες πηγές και εκπλήρωση των διεθνών στόχων για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Παρουσίασε επίσης τα έργα των εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων που θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση εφοδιασμού.

Μία από τις προτάσεις του οργανισμού αναφέρεται στην κατάργηση των επιδοτήσεων των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών μέσω άλλων πολιτικών όπως η φορολογία.

“Πουθενά στον κόσμο οι επιδοτήσεις δεν κατήργησαν τη φτώχεια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Birol , προσθέτοντας ότι η κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να γίνεται μέσω των επιχειρήσεων.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος ανέφερε σχετικά ότι υπάρχει πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής για κατάργηση των επιδοτήσεων στα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ των οποίων και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Ωστόσο, είπε, ότι δεν έχει συμφωνηθεί η τροποποίηση της σχετικής Οδηγίας καθώς και ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία διαφωνούν. Πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει υποχώρηση της Επιτροπής, με πρόταση για αναβολή της κατάργησης αρχικά για 5 και στη συνέχεια για 10 χρόνια.

Οι συστάσεις του Διεθνούς οργανισμού για την Ελλάδα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, συνέχιση της υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση, περιορισμό του μεριδίου του λιγνίτη, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και τις μεταφορές, επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών και ενίσχυση των ρυθμιστών της αγοράς.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο550 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα από την καύση του… κάρβουνου!
Επόμενο άρθροΕπικίνδυνα απόβλητα στον Ασπρόπυργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ