Αρχική Ευζωία Ιστορική στιγμή: Η εθελοντική ευθανασία έγινε νόμιμη στη Βικτώρια της Αυστραλίας!

Ιστορική στιγμή: Η εθελοντική ευθανασία έγινε νόμιμη στη Βικτώρια της Αυστραλίας!

0
Διαφήμιση

Η εθελοντική ευθανασία αναμένεται να γίνει νόμιμη στην πολιτεία της Βικτώριας στην Αυστραλία, καθώς η τοπική κυβέρνηση ψήφισε σχετικό νόμο με 22 ψήφους έναντι 18, μετά από μια 28ωρη μαραθώνια συνεδρίαση – με συναισθηματικές εξάρσεις και κλάμματα – που ξεκίνησε την Τρίτη το απόγευμα και τελείωσε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης!!!

Συνολικά, το νομοσχέδιο συζητήθηκε και από τις δύο Βουλές για περίπου 100 ώρες. Το νομοσχέδιο θα δώσει στους άρρωστους πολίτες της Βικτώριας που αντιμετωπίζουν ανίατες ασθένειες με φρικτούς πόνους και έχουν λιγότερο από έξι μήνες για να ζήσουν, το δικαίωμα να ζητήσουν να τερματίσουν τη ζωή τους.

australia (2).jpg

Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα επεκταθεί σε 12 μήνες για άτομα με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η σοβαρή νευροεκφυλιστική νόσος. Το πρόγραμμα προγραμματίζεται να αρχίσει τον Ιούνιο του 2019.

australia (3).jpg

Ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους δήλωσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιτρέψει στους ανθρώπους να σταματήσουν τις ανυπόφορες ταλαιπωρίες και θα τους δώσει την αξιοπρέπεια που τους είχαν «αρνηθεί πάρα πολύ καιρό».

Δήλωσε δε ότι αναμένει ότι το νομοσχέδιο δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα όταν επιστρέψει στο έταιρο κοινοβούλιο. “Υπήρξαν μερικές μικρές τροποποιήσεις που έχουν γίνει. Κανένα από αυτά δεν υπονομεύει την ακεραιότητα του νομοσχεδίου.”

Αν και το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει με μεγάλη πλειοψηφία, πρέπει να επιστρέψει στην τροποποιημένη του μορφή για τελική ψηφοφορία.

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες αποκλίνουσες φωνές με την Αυστραλιανή συντηρητική βουλευτή Rachel Carling-Jenkins, η οποία αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βιάζεται από τη νομοθεσία. Όπως είπε η πολιτεία της Βικτώρια θα είναι το πρώτο κράτος που θα εκδώσει “άδειες θανάτου” μόλις εισαχθεί το καθεστώς. Το δε αυστραλιανό χριστιανικό λόμπι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέσχισε μια ηθική γραμμή και “υιοθέτησε μια κουλτούρα του θανάτου”.

australia (9).jpg

Ο βικτοριανός διευθυντής του ομίλου, Dan Flynn, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ήταν λανθασμένο και η μακρά συζήτηση έδειξε ότι ήταν ακατάλληλο για οποιοδήποτε αυστραλιανό κράτος, ενώ δήλωσε πως “με τις βικτοριανές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2018, πολλοί Βικτοριανοί θα ζητήσουν διαβεβαιώσεις από τους υποψηφίους ότι θα καταργήσουν αυτή την επικίνδυνη νομοθεσία αν εκλεγούν”.

australia (8).jpg

Η Ιατρική Ένωση της Αυστραλίας δήλωσε ότι η έγκριση της νομοθεσίας σηματοδότησε σημαντική αλλαγή στην ιατρική πρακτική στη Βικτώρια. “Το αποτέλεσμα αυτής της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας θα προκαλέσει αγωνία για ορισμένα μέλη του επαγγέλματός μας, καθώς και για το κοινό”, δήλωσε ο πρόεδρος της AMA Victoria Lorraine Baker. Είπε μάλιστα  ότι η AMA πιστεύει ότι οι γιατροί δεν πρέπει να συμμετέχουν σε «παρεμβάσεις που έχουν ως πρωταρχική πρόθεση τους τον τερματισμό της ζωής ενός ατόμου».

australia (12).jpg

Ωστόσο, ο Δρ Μπέικερ δήλωσε ότι οι διατάξεις περί συνειδήσεως των αιτιάσεων που περιέχονται στη νομοθεσία εξασφαλίζουν ότι οι γιατροί δεν θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική υποβοηθούμενη ευθανασία ενάντια στις επιθυμίες τους

 australia (11).jpg

australia (10).jpg

Διαφήμιση