Αρχική Επιστήμη Η θεωρητική σύντηξη κουάρκ βρέθηκε να είναι πιο ισχυρή από τη σύντηξη...

Η θεωρητική σύντηξη κουάρκ βρέθηκε να είναι πιο ισχυρή από τη σύντηξη υδρογόνου!

0
Διαφήμιση

Ένα ζευγάρι ερευνητών με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο έχει βρει στοιχεία που δείχνουν ότι η σύντηξη κουάρκ μπορεί να απελευθερώσει πολύ περισσότερη ενέργεια από ό, τι έχει σκεφτεί κανείς.

Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, ο Marek Karliner και ο Jonathan Rosner περιγράφουν τις θεωρίες τους γύρω από την ποσότητα ενέργειας που εμπλέκεται όταν διάφορα είδη κουάρκ είναι συγχωνευμένα. 

kouark (1).jpg

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα υποατομικά σωματίδια, οι ερευνητές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων προκαλούν τα άτομα να κινούνται με υψηλές ταχύτητες και στη συνέχεια να προκαλέσουν σύγκρουση μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο αναγκάζει τα συστατικά μέρη των ατόμων να διαχωριστούν το ένα από το άλλο επιτρέποντας σε κάθε ένα να μελετηθεί.

kouark (2).jpg

Αυτά τα συστατικά, που οι επιστήμονες έχουν βρει, ονομάζονται κουάρκ. Προηγούμενη έρευνα έχει επίσης δείξει ότι όταν τα άτομα συνθλίβονται μεταξύ τους, μερικές φορές τα κομμάτια που χωρίζουν συγκρούονται με άλλα μέρη και ενώνονται σε σωματίδια που ονομάζονται βαρυόνια.

kouark (3).JPG

Η προηγούμενη εργασία έχει υποδείξει ότι η ενέργεια εμπλέκεται όταν τα κουάρκ συγχωνεύονται. Μελετώντας τις ιδιότητες μιας τέτοιας σύντηξης, ενός διπλού βαρυονίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χρειάστηκαν 130 μεγαηλεκτρονιοβόλτ (MeV) για να εξαναγκάσουν τα κουάρκ σε μια τέτοια ιδιαίτερη διαμόρφωση, αλλά επίσης διαπίστωσαν ότι η σύντηξη των κουάρκ απελευθέρωσε επιπλέον 12 μεγαηλεκτρονιοβόλτ (MeV).

kouark (4).jpg

Από τα ευρήματά τους, επικεντρώθηκαν γρήγορα στα κουάρκ τα οποία είναι πολύ βαρύτερα και υπολόγισαν ότι χρειάστηκαν 230 MeV, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια καθαρή απελευθέρωση περίπου 138 MeV, η οποία υπολογίστηκε από την ομάδα πως ήταν περίπου οκτώ φορές περισσότερο από την ποσότητα που απελευθερώνεται κατά τη σύντηξη υδρογόνου.

koyark.jpg

Δεδομένου ότι η σύντηξη υδρογόνου βρίσκεται στην καρδιά των βόμβων υδρογόνου, οι ερευνητές ήταν αρκετά φυσικό να ανησυχήσουν για τα ευρήματά τους. Αλλά οι επόμενοι υπολογισμοί έδειξαν ότι θα ήταν αδύνατο να προκληθεί αλυσιδωτή αντίδραση με τα κουάρκ επειδή υπάρχουν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα – περίπου ένα picosecond – όχι αρκετά επαρκή για να εκτοξεύσει ένα άλλο βαρυόνιο και άρα να ενισχυεθί η σύντηξη υδρογόνου. 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here