Αρχική Περιβάλλον Ανακάλυψαν το λόγο που η Βόρεια Αφρική έγινε ο πιο ξερός τόπος...

Ανακάλυψαν το λόγο που η Βόρεια Αφρική έγινε ο πιο ξερός τόπος στη Γη

0
Διαφήμιση

Είναι μια από τις πιο ξηρές περιοχές της Γης, όμως, σε μια σπηλιά στην αιγυπτιακής Σαχάρας, οι ερευνητές βρήκαν ζωγραφιές που απεικονίζουν τους ανθρώπους να κολυμπούν! Αυτή η τέχνη πέτρινης ηλικίας θεωρείται ότι έχει ηλικία μέχρι δέκα χιλιάδων ετών και συγκαταλέγεται στη λεγόμενη Αφρικανική υγρασία που συνέβη πριν από 11.500 έως 5.500 χρόνια.

Οι επιστήμονες του κλίματος εξακολουθούν να εξετάζουν την ταχύτητα της ξηρασίας και τις κλιματικές διαδικασίες που οδήγησαν σε αυτό. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από διάφορα ευρωπαϊκά ιδρύματα διαπίστωσαν ότι η ψύξη του βόρειου γεωγραφικού πλάτους έπαιξε ρόλο στην ενεργοποίηση του γρήγορου τερματισμού της υγρασίας στην Αφρική.

ksirasia (5).jpg

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, η πτώση της θερμοκρασίας στην Αρκτική και στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου εξασθένησε ισχυρούς ανέμους σε υψηλά υψόμετρα πάνω από την Αφρική, το αποκαλούμενο Τροπικό Πάσχα.

“Αυτή η ψύξη μείωσε τις βροχοπτώσεις στην Αφρική και σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων σύνθετων μηχανισμών κλιματικής ανατροφοδότησης έσπρωξε το υγρό σύστημα προς τη συρρίκνωσή του”, εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης James Collins από το Helmholtz Center Potsdam.

ksirasia (3).jpg

Τα ευρήματα βασίζονται σε αναλύσεις αρχαίων φύλλων φυτών που βρίσκονται στα ιζήματα του Κόλπου της Γουινέας σε συνδυασμό με μοντέλα υπολογιστών του κλιματικού συστήματος. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τους εγκλωβισμένους στα φυτά υδρογονάνθρακες, που παράγονται από φυτά για την προστασία των φύλλων τους.

Τα στοιχεία είπαν στους ερευνητές σχετικά με τις βροχοπτώσεις στο Καμερούν και την κεντρική Σαχάρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων χιλιετιών και έδειξαν μια γρήγορη ξηρασία περίπου 5500 χρόνια πριν.

ksirasia (1).jpg

Παρόλο που η ψύξη του μεγάλου γεωγραφικού πλάτους πιθανότατα δεν έδρασε μόνη στην οδήγηση του αερισμού, φαίνεται ότι υπήρξε το κομμάτι που έλειπε στο παζλ και έδρασε για να θέσει σε κίνηση την διαδικασία της λειψυνδρίας.   

“Με βάση τα ευρήματά μας, φαίνεται ότι η μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής και η μειωμένη κάλυψη του θαλάσσιου πάγου θα μπορούσαν να έχουν ισχυρή επίδραση στις τροπικές βροχοπτώσεις”, λέει ο James Collins. 

ksirasia (4).jpg

Να σημειωθεί ότι με την έρευνα επιδιώκεται ο πιθανής εντοπισμός των μηχανισμών που προκαλούν απότομες αλλαγές υπό τις τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες.

Με τη μελέτη αυτήοι επιστήμονες καταδεικνύουν ότι οι μικρές αλλαγές σε μια περιοχή μπορεί να έχουν μεγάλες επιπτώσεις σε απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη στις μελλοντικές εκτιμήσεις των κλιματικών προβλέψεων.

ksirasia (2).jpg

Διαφήμιση