Αρχική Επιχειρείν Έναρξη της 2ης Ευρώ-Αραβικής Συνόδου στην Αθήνα- Η παρέμβαση του Τσίπρα

Έναρξη της 2ης Ευρώ-Αραβικής Συνόδου στην Αθήνα- Η παρέμβαση του Τσίπρα

0
Διαφήμιση

Σοβαρά θέματα των σχέσεων Ευρώπης με Αραβικές Χώρες περιλαμβάνουν οι κεντρικές ομιλίες  στην έναρξη της δεύτερης Ευρώ-Αραβικής Συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα της Α.Ε του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με την άμεση υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις Λίγκας των Αραβικών Χωρών.

 

Ακολουθεί η σύνοψη των κύριων σημείων των ομιλιών των κεντρικών ομιλιών 

Αλέξης Τσίπρας-Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Στην ανάγκη συνεργασίας της Ευρώπης με τον Αραβικό Κόσμο και την ώθηση που θα δώσει στη συνεργασία αυτή η 2η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα 9 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

«Η σημερινή διάσκεψη αναδεικνύει νέους ορίζοντες για την ενίσχυση του ευρωαραβικού διαλόγου και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους, αρχικά γιατί υπάρχει ανάγκη για ένα νέο πλαίσιο διαλόγου αλλά και γιατί η Ελλάδα αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για το διάλογο αυτό, ως χώρα που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο αλλά και ως η μόνη χώρα της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι της Ευρώπης»», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να ξαναβρεί το βηματισμό της μετά από 8 χρόνια οικονομικής κρίσης, μετά από μια σοβαρή προσφυγική κρίση, μετά το μεγάλο σοκ της απόφασης για Brexit, και μια σειρά από οδυνηρά τρομοκρατικά χτυπήματα κρίνεται αναγκαία μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Μεσόγειο με τη συνεργασία και του Αραβικού κόσμου» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Απαραίτητη ενέργεια από πλευράς της ΕΕ για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, η επανέναρξη του διαλόγου για την ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία, το Ιράκ και στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Εξίσου σημαντική σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι και η διατήρηση του θρησκευτικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή αλλά και στην ίδια την Ευρώπη, στην οποία διαμένουν στις μέρες μας εκατομμύρια Άραβες, με απώτερο στόχο την μετρίαση της ισλαμοφοβίας που διογκώνεται τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον αναφερθείς στους μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα μας ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως τυγχάνουν ιδιαίτερης φιλοξενίας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην νέα εποχή την οποία βιώνει η Ελλάδα, η οποία όπως είπε αποτυπώνεται τόσο στο επενδυτικό ενδιαφέρον όσο και στα νούμερα, «τα οποία δείχνουν ότι μετά από 7 χρόνια βαθιάς ύφεσης του στοίχισε το 1/4 του ΑΕΠ της, το 2017 αναμένεται να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% και το 2018 κοντά στο 2,5%».

«Μετά την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων που επιτυγχάνει η χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως η αύξηση των επενδύσεων 11,2% στο α’ τρίμηνο του 2017, η αύξηση κατά 15% των εξαγωγών στο α’ οκτάμηνο του 2017, η αύξηση του τουρισμού ο οποίος φέτος θα υπερβεί τα 30 εκατ. και. το 2021 τα 35 εκατ., η ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, η έξοδος από διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αλλά και η έξοδος στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο στόχος μας είναι ο επαναπροσδιορισμός του οικονομικού μοντέλου που μας οδήγησε στην προηγούμενη κατάσταση μέσω των μεταρρυθμίσεων» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Maros Sefcovic, Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν

Το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθαρή ενέργεια στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα τόνισε ο Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, Maros Sefcovic, ο οποίος υπογράμμισε και το ρόλο που μπορούν να παίξουν σε αυτό οι καλές σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες του Αραβικού κόσμου, αλλά και πρωτοβουλίες, όπως η Ευρω-αραβική Σύνοδος, που προωθούν τη συνεννόηση και τη συνεργασία.

Ο Maros Sefcovic τόνισε ότι στόχος μας στην Ευρώπη είναι να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμά μας σε άνθρακα έως το 2030, με βάση και τη Συμφωνία του Παρισιού και γι’αυτό το λόγο η Κομισιόν έχει ξεκινήσει ένα πρότζεκτ με τίτλο «Καθαρή ενέργεια για την Ευρώπη». Όπως είπε για το σκοπό αυτό μπορεί να βοηθήσουν οι σχέσεις συνεργασίας που υπάρχουν με τον Αραβικό κόσμο, καθώς και οι νέες πλατφόρμες συνεργασίας, αλλά και τα ενεργειακά πρότζεκτ που προωθεί η ΕΕ στον Αραβικό κόσμο.

Συνεργαζόμαστε ήδη – με τις χώρες και τους επιχειρηματίες – του Αραβικού κόσμου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, είπε ο Maros Sefcovic, προσθέτοντας ότι «αντιμετωπίζουμε άνευ προηγουμένου προκλήσεις, αλλά σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση από ποτέ για να τα καταφέρουμε».

Eng. Sultan bin Saeed al Mansouri, υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Την πρόοδο που έχουν κάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε πολλούς τομείς τις τελευταίες δεκαετίες τόνισε ο Eng. Sultan bin Saeed al Mansouri, υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Ο Sultan bin Saeed al Mansouri περιέγραψε ένα περιστατικό σε ελληνικό ζαχαροπλαστείο για να δείξει πόσο ταιριάζει και πόσο συμβατός είναι ο Αραβικός πολιτισμός με τον ελληνικό και, κατά προέκταση, με τον Ευρωπαϊκό, ενώ έδειξε στους παριστάμενους και ένα νόμισμα με την κεφαλή του Ηρακλή που ανακαλύφθηκε σε μία πόλη άνω των 2.000 ετών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμπιράτα και όχι στον ελλαδικό χώρο.

Υπάρχει σχέση αιώνων μεταξύ των πολιτισμών μας, της ιστορίας μας, είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε μπροστά μας αλλαγές, οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκλήσεις που ταλανίζουν εδώ και 50 χρόνια τον Αραβικό κόσμο. Βέβαια πρέπει να δούμε και τη στήριξη που απαιτείται από την Ευρώπη στον Αραβικό κόσμο, εξήγησε.

Παρουσίασε επίσης κάποια οικονομικά στοιχεία για του λόγου το αληθές, όπως ότι «οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στα ΗΑΕ αποτελούν το 34% των συνολικών ξένων επενδύσεων στη χώρα – με κορυφαίους τους Γάλλους, τους Άγγλους και τους Γερμανούς».

Τα ΗΑΕ είναι κορυφαίοι εισαγωγείς και εξαγωγείς με την ΕΕ, είπε και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει διανύσει πολύ δρόμο. Πλέον είναι τουριστικός προορισμός, ενώ πριν από 45 χρόνια κανείς δε μας επισκεπτόταν, είπε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρότι είναι η έβδομη χώρα στις εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο και μέσα στους 10 σημαντικότερους παραγωγούς με τεράστια αποθέματα, δίνει μεγάλη σημασία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξήγησε ο Eng. Sultan bin Saeed al Mansouri, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα του όσον αφορά στη θέση των γυναικών.

Kamal Hasan Ali, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Οικονομικών Υποθέσεων του Αραβικού Συνδέσμου

Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των Αραβικών χωρών, αλλά και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο Kamal Hasan Ali, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Οικονομικών Υποθέσεων του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε και μία τάξη μεγέθους των εμπορικών σχέσεων που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ.

Όπως είπε η επιλογή της Αθήνας γι’αυτή τη συνάντηση επιβεβαιώνει το σημαντικό ιστορικό ρόλο της Ελλάδας, καθώς είναι η εγγύτερη χώρα στον Αραβικό κόσμο, ενώ χαρακτηρίζεται και από τις θέσεις της στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Nael Al Kabariti – Πρόεδρος της Ένωσης Αραβικών Επιμελητηρίων

Τον σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφει για τη χώρα μας κυρίως χάρη στη θέση που κρατά τόσο στα Αραβικά όσο και στα Παλαιστινιακά ζητήματα εξέφρασε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αραβικών Επιμελητηρίων, Nael Al Kabariti, συγχαίροντας παράλληλα και τους διοργανωτές του συνεδρίου για την συμβολή τους στην οικοδόμηση στενότερων σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Αραβικών Χωρών.

Υποδεικνύοντας την τρομοκρατία ως το βασικότερο πρόβλημα των Αραβικών Χωρών κι όχι μόνο ο κ. Kabariti σημείωσε πως για «να επιτευχθεί η ανάπτυξη θα πρέπει να σταθούμε μαζικά απέναντι στην τρομοκρατία δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια».

Ως μοναδικό δρόμο για την μελλοντική ευημερία υπέδειξε την εκπαίδευση και την επιστήμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει την σταθερότητα αλλά και στην μείωση της μετανάστευσης αφού θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Προτεραιότητα πρέπει επίσης να δοθεί, όπως σημείωσε ο κ. Kabariti και στη συνεργασία κυρίως σε τρεις άξονες: στη συνεργασία μεταξύ των επτά του Euromed, στην συνεργασία στον πετρελαϊκό τομέα και στον τομέα της τεχνολογίας και φυσικά στη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και της επιστήμης.

Διαφήμιση