Αρχική Ενέργεια Αντιδράσεις για τις έρευνες πετρελαίου στην Ήπειρο

Αντιδράσεις για τις έρευνες πετρελαίου στην Ήπειρο

0
Διαφήμιση

Έντονες αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου προκαλεί η επικείμενη έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Η κοινοπραξία που έχει αποκτήσει τα δικαιώματα, προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα τις έρευνες, ώστε μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου να έχει χαρτογραφήσει όλη τη ζώνη ενδιαφέροντος που περικλείεται μεταξύ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Στη Ζίτσα το…Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε άδεια και ήδη διεξάγονται έρευνες σε δημοτικές εκτάσεις και ομάδες πολιτών διαμαρτύρονται ζητώντας την ανάκληση της απόφασης μέχρι να υπάρξει ενημέρωση για ενδεχόμενες επιπτώσεις. Αντίστοιχες αντιδράσεις διατυπώνονται και σε περιοχές της Θεσπρωτίας.

Υπενθυμίζεται ότ πρόσφατα αντιδράσεις σημειώθηκαν και στο Ζαγόρι στις σεισμικές έρευνες για πετρέλαια με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην ανάκληση πουκρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση από την εταιρεία, όχι για μόνο τη χρήση δημοτικών εκτάσεων, αλλά και συνολικά για τις πιθανές επιπτώσεις, στο περιβάλλον (Εθνικό Πάρκο, Γεωπάρκο) και στον τουρισμό που αποτελεί επένδυση για το Ζαγόρι, από μια ενδεχόμενη γεώτρηση.

Ήταν αίτημα κατοίκων και φορέων του Ζαγορίου και ιδιαίτερα των Κάτω Πεδινών.Οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες αφορούν εκτάσεις, δημοτικές, δημόσιες (για τις οποίες ήδη το δασαρχείο έχει δώσει άδεια) και ιδιωτικές (κάθε ιδιοκτήτης επιλέγει αν θα συναινέσει), στις Τοπικές Κοινότητες, Ασπραγγέλων, Άνω Πεδινών, Κάτω Πεδινών, Ελαφοτόπου, Μεσοβουνίου και Αρίστης.

Ουσιαστικά, η προς έρευνα περιοχή βρίσκεται κατά μήκος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης (Βρύση Πασά, Καλπάκι, όρια Αρίστης) και ένα τμήμα της στον κάμπο των Κάτω Πεδινών, όπου και οι περισσότερες αντιδράσεις, λόγω της σεισμικότητας της περιοχής και των ζημιών από το σεισμό του Οκτωβρίου 2016.

Εκεί περίπου 40 κάτοικοι αρνήθηκαν να υπογράψουν την αποδοχή αιτήματος της εταιρείας για να γίνουν έρευνες στις ιδιοκτησίες τους.

Διαφήμιση