Αρχική Επιχειρείν Την επόμενη εβδομάδα η πρόσκληση για την «Ευδόκιμη Γη» – 1 εκατ....

Την επόμενη εβδομάδα η πρόσκληση για την «Ευδόκιμη Γη» – 1 εκατ. από τον TAP

0
Διαφήμιση

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την συμμετοχή 300 παραγωγών και 70 μονάδων παραγωγής στο πρόγραμμα Ενίσχυσης της Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης, «Ευδόκιμη Γη» αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 24 μηνών και υλοποιείται με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ, από τον Διαδρατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου TAP, στις τρεις Περιφέρειες της Β. Ελλάδας, από όπου διέρχεται ο αγωγός (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία).

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν για έναν μήνα, από την ημερομηνία της δημοσίευσης, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα, στις ιστοσελίδες της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (ΑΓΣ) και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπως επισημάνθηκε στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο μετέχουν ως φορείς υλοποίησης η ΑΓΣ και το ΕΚΕΤΑ, έχουν επιλεγεί προϊόντα που καλλιεργούνται στη γεωγραφική περιοχή από όπου διέρχεται ο αγωγός ΤΑP και στις κοινότητες που επηρεάζονται από την κατασκευή του έργου στις τρείς Περιφέρειες της Β. Ελλάδας.

Τα προϊόντα επιλέχθηκαν ώστε να διαθέτουν αναγνωρισμένο συγκριτικό πλεονέκτημα και δυναμική, για να μπορέσει η ανάδειξή τους να συνεισφέρει ουσιαστικά, τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στην μικρο-οικονομία του αγρότη ή του συνεταιρισμού που ασχολείται με αυτά. Οι οκτώ κατηγορίες των προϊόντων που επιλέχθηκαν είναι: ελιά και τα παράγωγά της, μέλι, αρωματικά φυτά, πετιμέζι, πιπεριά, φρούτα και λαχανικά, φασόλια και η αιγοπροβατοτροφία.

Στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει τις ανάγκες, τουλάχιστον μιας καλλιεργητικής-γεωργικής-κτηνοτροφικής περιόδου και να αξιολογηθεί επαρκώς η εφαρμογή των θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων που θα αποκομίσουν οι ωφελούμενοι παραγωγοί. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε και στη σημερινή εκδήλωση από όλους τους εμπλεκόμενους, επιδίωξη όλων των συνεργαζόμενων φορέων είναι το συγκεκριμένο έργο να λειτουργήσει ως νέο και καινοτόμο παράδειγμα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα ευρύτερα, αλλά και να αναδειχθεί για ακόμη μια φορά η σπουδαιότητα της «ταυτότητας» των προϊόντων που καθίστανται άμεσα έτσι ιχνηλάσιμα.

Σε 32 εκατ. ευρώ οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις του TAP στη Β. Ελλάδα

Την «αδιαπραγμάτευτη δέσμευση» του TAP στην αξία της γης και τον πρωτογενή τομέα, εξέφρασε στη διάρκεια της εκδήλωσης, η διευθύντρια του TAP, Κατερίνα Παπαλεξανδρή και είπε ότι από τα 32 εκατ. ευρώ, που είναι το σύνολο του ποσού που διατίθεται μέσω του προγράμματος κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων, ήδη έχει απορροφηθεί ποσοστό άνω του 50% και διοχετεύτηκε σε 60 έργα που εκτελούνται ή έχουν υλοποιηθεί στις τρεις Περιφέρειες της Β. Ελλάδας, από όπου διέρχεται ο αγωγός.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Πάνος Καννέλης, ενώ το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο επικεφαλής του Perrotis College της ΑΓΣ, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και οµότιµος καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, ∆ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Μάρκος Μπόλαρης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥδρογονάνθρακες: Έπεσαν οι υπογραφές για τη σύμβαση στο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο
Επόμενο άρθροΕξωπλανήτης όπου από την μία πλευρά είναι καυτός και από την άλλη χιονίζει αντηλιακό…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ