Αρχική Επιστήμη Τα πτηνά αποκαλύπτουν τη σημασία των καλών γειτόνων για την υγεία και...

Τα πτηνά αποκαλύπτουν τη σημασία των καλών γειτόνων για την υγεία και τη γήρανση

0
Διαφήμιση

Τα πουλιά που ζουν δίπλα σε μέλη της οικογένειας ή σε άλλα που γνωρίζουν καλά είναι  υγιέστερα και γερνούν πιο αργά, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (UEA).

 

Η έρευνα, που διεξάγεται σε συνεργασία των  πανεπιστημίων του Leeds (Ηνωμένο Βασίλειο) και Groningen (Ολλανδία), δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

Όπως πολλοί άνθρωποι, πολλά άγρια ​​ζώα «δικά» τους έχουν ένα ιδιωτικό κομμάτι γης, ή έδαφος, που υπερασπίζονται αυστηρά ενάντια στους εισβολείς.

poulia (4).jpg

Έχοντας καλούς γείτονες που σέβονται τα όρια του εδάφους σημαίνει λιγότερη εργασία και άγχος για τους ιδιοκτήτες της περιοχής. Και δω τίθεται το ερώτημα: αλλά είναι μερικοί γείτονες καλύτερα από άλλους;

Οι καλοί γείτονες έρχονται σε δύο μορφές. Πρώτον, όταν οι γείτονες είναι εκτεταμένα μέλη της οικογένειας, μοιράζονται γονίδια και επομένως απέχουν από την καταπολέμηση του αναγκαίου χώρου ή την παρεμπόδιση των εδαφών του άλλου.

Δεύτερον, εάν οι γείτονες γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον, θα πρέπει να διατηρούν την ειρήνη και να συνεργάζονται μεταξύ τους για να αποτρέψουν νέους γείτονες, με τους οποίους πρέπει να επακαθορίσουν όλους τους κανόνες που αφορούν τα όρια των εδαφών, από τη μετακίνηση στη γειτονιά.

poulia (3).jpg

Οι επιστήμονες εξέτασαν έναν πληθυσμό των Σεϋχελλών, ενός μικρού νησιωτικού πουλιού ενδημικού στα νησιά των Σεϋχελλών, για να ελέγξει εάν οι ιδιοκτήτες των εδαφών με περισσότερους συγγενείς ή πιο οικείους γείτονες είχαν πιο ήσυχα εδάφη και καλύτερη υγεία ως αποτέλεσμα.

Οι ιδιοκτήτες των περιοχών παρατηρήθηκαν μερικές φορές να αγωνίζονται με τους γείτονές τους, αλλά ποτέ με τα μέλη της οικογένειας ή τους γείτονές τους που ήταν γείτονες με τα προηγούμενα χρόνια.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν την κατάσταση του σώματος των πτηνών και το μήκος των τελομερών (τμήματα του DNA που προστατεύουν το γενετικό υλικό ενός ατόμου αλλά διαβρώνουν ταχύτερα σε περιόδους άγχους και κακής υγείας). Οι ιδιοκτήτες των περιοχών που είχαν περισσότερους συγγενείς ή γνωστούς γείτονες στη γειτονιά τους ήταν σε καλύτερη κατάσταση και έδειξαν λιγότερη απώλεια τελομερών.

poulia (2).jpg

Εάν οι νέοι ή άσχετοι γείτονες μετακινηθούν στη γειτονιά, οι ιδιοκτήτες των περιοχών έχασαν την κατάστασή τους και υπέστησαν περισσότερη μείωση των τελομερών. Δεδομένου ότι η απώλεια των τελομερών είναι ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα ένα ζώο γερνάει και μπορεί επίσης να προβλέψει πόσο καιρό θα ζεί αυτό το ζώο, τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η διατήρηση καλών γειτόνων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η επίδραση της ύπαρξης σχετικών ή οικείων γειτόνων ήταν πιο σημαντική στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου ο αριθμός των γειτόνων (και συνεπώς ο αριθμός των συνόρων που πρέπει να διατηρηθούν) είναι υψηλότερος.

poulia (6).jpg

Οι υπεύθυνοι της μελέτης στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του UEA, δήλωσε: “Η προστασία των ορίων των εδαφών είναι ζωτικής σημασίας για να μπορούν τα ζώα να διατηρούν πολύτιμα τρόφιμα και άλλους πόρους”. “Οι ιδιοκτήτες των περιοχών που αγωνίζονται συνεχώς με τους γείτονες  έχουν λίγο χρόνο να κάνουν άλλα σημαντικά πράγματα – όπως την εξεύρεση τροφής και την παραγωγή απογόνων – και η υγεία τους υποφέρει ως αποτέλεσμα”.

«Είναι ενδιαφέρον ότι αποδεικνύουμε ότι δεν είναι μόνο συγγενείς που μπορούν να εμπιστευτούν, αλλά και γείτονες που γνωρίζετε καλά με την πάροδο του χρόνου. Κάτι παρόμοιο πιθανό συμβαίνει και στις ανθρώπινες γειτονιές: αν έχετε ζήσει δίπλα στον γείτονά σας εδώ και χρόνια, είναι πιθανό να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο”.

poulia (5).jpg

Σε έναν κόσμο όπου τα άγρια ​​ζώα πιέζονται ολοένα και περισσότερο σε μικρές περιοχές φυσικών οικοτόπων, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι σχέσεις μεταξύ των γειτόνων επηρεάζουν την υγεία και τη διάρκεια ζωής των ατόμων είναι ζωτικής σημασίας.

Η ανακάλυψη ότι οι ιδιοκτήτες των περιοχών μπορούν να ωφεληθούν από το να ζουν δίπλα σε συγγενείς ή γνωστούς γείτονες παρέχει συναρπαστικές νέες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επίλυσης των συγκρούσεων στο χώρο και για τους πόρους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η συγγένεια και η οικειότητα μειώνουν το κόστος των κοινωνικών συγκρούσεων μεταξύ των γειτόνων των Σεϋχελλών, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) τον Οκτωβρίου του2017.

Διαφήμιση