Αρχική Special Topics Συνταγές για …νόστιμο φθινόπωρο: Σοφρίτο Κερκυραϊκό και Μανιτάρια γεμιστά

Συνταγές για …νόστιμο φθινόπωρο: Σοφρίτο Κερκυραϊκό και Μανιτάρια γεμιστά

0
Διαφήμιση

Τώρα που ο καιρός σιγά-σιγά «δροσίζει» επικίνδυνα, οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και γίνονται ανάλογες της εποχής. Δείτε πώς να μαγειρέψετε πιο… φθινοπωρινά με δυο συνταγές του καταξιωμένου ΣΕΦ Δημήτρη Πλουμιστού: το Σοφρίτο Κερκυραϊκό και τα Μανιτάρια γεμιστά.

Σοφρίτο Κερκυραϊκό

sofriko.png

Υλικά

2 κιλά κρέας μοσχαρίσιο (κιλότο μενταγιόν) λεπτές φέτες

400 ml κρασί λευκό

200ml ξύδι

300γρ αλεύρι

300 ml ελαιόλαδο

7 σκελίδες σκόρδο

1 ματσάκι μαϊντανό

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Παίρνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σκουπίζουμε μ’ ένα απορροφητικό χαρτί. Σ’ ένα ταψάκι έχουμε βάλει αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και αλευρώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και από τις δύο πλευρές. Έπειτα σοτάρουμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα όπου ήδη έχουμε ζεστάνει το λάδι.

Θα πρέπει να τα σοτάρουμε λίγα λίγα έτσι ώστε να μην βράσει το κρέας και βγάλει τα υγρά του. Μόλις τελειώσουμε αυτή την διαδικασία και έχουμε τραβήξει όλο το κρέας σε άλλο σκεύος, σοτάρουμε το σκόρδο, ρίχνουμε ξύδι και μόλις εξατμισθεί ρίχνουμε το κρασί.

Προσθέτουμε το κρέας μας στην κατσαρόλα και συμπληρώνουμε με νερό ανακατεύοντας για 20 λεπτά. Σε μία ώρα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και τον μαϊντανό και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά. Η σάλτσα μας θα πρέπει να είναι πηχτή.

Μανιτάρια γεμιστά

manitari.jpeg

Υλικά

4 Μανιτάρια

70 γρ φέτα

50 γρ ανθότυρο

20 γρ πεπερόνι

1κγ Μπούκοβο γλυκό

40γρ Τυρί τριμμένο

Σάλτσα ντομάτας αρωματική

1 συσκ 200γρ ντομάτα κονκασέ

2κσ πελτέ

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1κσ πελτέ

1 πιπεριά

1 καρότο

2 κσ ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Δυόσμο

Ζάχαρη

Πάπρικα γλυκιά

Κρασί λευκό

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα

Σοτάρουμε για 10 λεπτά στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και το καρότο. Έπειτα ρίχνουμε τον πελτέ ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε διαδοχικά τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και τ’ αφήνουμε να βράσουν για άλλα 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μετά τα περνάμε με την ράβδο φροντίζοντας να ομογενοποιηθούν καλά.

Για την γέμιση

Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε το κοτσάνι. Τ΄ αλείφουμε με λίγο λάδι και τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά στους 200C. Τ΄ αφήνουμε να κρυώσουν, ενώ σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε τα τυριά, το πεπερόνι (το οποίο έχουμε προηγουμένως ψιλοκόψει και σοτάρει ελαφριά).

Γεμίζουμε τα μανιτάρια με το μίγμα μας, προσθέτουμε από πάνω την αρωματική σάλτσα και λίγο τριμμένο τυρί. Τα βάζουμε στο γκρίλ στου 200 βαθμούς να γκραντιναριστούν.

 sefploumistos.jpg

 ΣΕΦ Δημήτρης Πλουμιστός

 

Διαφήμιση