Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Περισσότερα από 6 δισ. για τις θάλασσες – Δεσμεύσεις στη διάσκεψη της...

Περισσότερα από 6 δισ. για τις θάλασσες – Δεσμεύσεις στη διάσκεψη της Μάλτας

0
Διαφήμιση

Τη δέσμευση για διάθεση περισσότερων από 6 δισ. ευρώ για την καλύτερη διαχείριση του 70 % του πλανήτη, τους ωκεανούς ανέλαβαν σε διάσκεψη που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μάλτα, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

 

Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας του πλανήτη. Παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου που αναπνέουμε και απορροφούν το 30% του άνθρακα που εκλύουμε. Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από τον ωκεανό για την επιβίωσή τους. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βασίζονται στα ψάρια και τα θαλασσινά ως κύρια πηγή ζωικών πρωτεϊνών.

Ωστόσο βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πλήθος από απειλές, όπως η μόλυνση, η κλιματική αλλαγή, η υπερεκμετάλλευση των αποθεμάτων και οι εγκληματικές δραστηριότητες στη θάλασσα.

Οι διασκέψεις «Our Ocean» («Ο Ωκεανός Μας»), διοργανώνονται ως απόκριση στις προκλήσεις αυτές. Για την προετοιμασία της εφετινής διάσκεψης, η ΕΕ συνεργάζεται επιτυχώς με κυβερνήσεις, ιδιωτικές επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από ευρύ φάσμα τομέων με σκοπό να αναληφθούν φιλόδοξες και μετρήσιμες δεσμεύσεις για ανάληψη δράσης — από μικρότερες (αλλά με μεγάλες δυνατότητες) καινοτόμες προσεγγίσεις έως παγκόσμιες δράσεις βιομηχανικής κλίμακας.

Ορισμένες από τις δεσμεύσεις

Η θαλάσσια ρύπανση συνιστά τεράστιο πρόβλημα δεδομένου ότι πάνω από 10 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο. Έως το 2050, οι ωκεανοί ενδέχεται να περιέχουν περισσότερα πλαστικά απόβλητα από ό,τι ψάρια. Μεταξύ των πολυάριθμων πρωτοβουλιών οι οποίες προτάθηκαν στη διάσκεψη που διοργάνωσε η ΕΕ ήταν οι εξής:

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ: Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, όπως η Unilever, η Procter & Gamble, η PepsiCo, η Marks & Spencer, η MARS, η Werner & Mertz και η Carrefour, ανήγγειλαν όλες ότι θα προβούν σε σημαντικές μειώσεις της χρήσης πλαστικών κατά τα επόμενα έτη.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Ο όμιλος χημικών προϊόντων και λιπασμάτων Borealis, με έδρα τη Βιέννη, ανακοίνωσε επένδυση ύψους 15 εκατ. EUR στη μηχανική ανακύκλωση πολυολεφινών, ουσιών που χρησιμοποιούνται, ιδίως, στις συσκευασίες προϊόντων.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Το Ίδρυμα Ellen MacArthur απένειμε το υψηλού κύρους βραβείο «Circular Design Award» για την ενθάρρυνση της καινοτομίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «New Plastic Economy» (Οικονομία Νέων Πλαστικών), η οποία χρηματοδοτείται με 8,5 εκατ. EUR. Ο Sky εξήγγειλε τη διάθεση ποσού 30 εκατ. EUR εντός πενταετίας για τη σύσταση Ταμείου Καινοτομίας για τη Διάσωση των Ωκεανών ( Ocean Rescue Innovation Fund) για την ανάπτυξη ιδεών και τεχνολογιών με σκοπό να σταματήσει η είσοδος πλαστικών υλών στον ωκεανό.

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα καταργήσει σταδιακά όλα τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης στους ψύκτες πόσιμου νερού και στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στα κτήριά της στις Βρυξέλλες.

Προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος – Σήμερα λιγότερο από το 5 % των παγκόσμιων θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών προστατεύεται διά νόμου, ενώ το ποσοστό των περιοχών στις οποίες εφαρμόζεται η νομοθεσία είναι ακόμη μικρότερο. Ωστόσο, η 4η διάσκεψη «Our Ocean» δημιούργησε μια σημαντική δυναμική και συνέβαλε στο να πραγματοποιηθεί πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη του στόχου του ΟΗΕ να προστατεύεται το 10% αυτών των περιοχών έως το 2020.

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ: Η Χιλή, η Κροατία, οι Νήσοι Κουκ, η Ινδονησία, το Νιούε και το Παλάου δεσμεύτηκαν για μια σειρά επιπλέον θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

AΦΡΙΚΗ: Το Ίδρυμα MAVA ανέλαβε δέσμευση ύψους 70 εκατ. EUR για τα επόμενα 5 έτη, και θα προωθήσει έργα διατήρησης της φύσης, ιδίως στη Μεσόγειο και στη Δυτική Αφρική.

ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ: Η Γερμανία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε πρωτοβουλία με διάφορους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του World Wildlife Foundation, με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον Νότιο Ειρηνικό και στον Νότιο Ατλαντικό.

ΙΝΔΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ: Το έργο Nekton, το οποίο έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προβλέπει τη διάθεση 30 εκατ. EUR για την ενίσχυση της βιώσιμης διαχείρισης του Ινδικού Ωκεανού.

ΑΚΕ: H ΕΕ έχει δεσμεύσει 20 εκατ. EUR για τη στήριξη της διαχείρισης προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό και πρότεινε περιορισμούς στην αλίευση σε ευαίσθητες περιοχές της Αδριατικής Θάλασσας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Με την πρωτοβουλία Sea Ranger θα δημιουργηθεί η πρώτη παγκοσμίως υπηρεσία θαλάσσιων περιπολιών σε συνεργασία με επιχειρηματικούς εταίρους.

Η ασφάλεια στη θάλασσα αποτελεί τη βάση για το παγκόσμιο εμπόριο και την ευημερία, αλλά απειλείται από φυσικές καταστροφές, την πειρατεία, το λαθρεμπόριο και ένοπλες συγκρούσεις. Η διάσκεψη, που διοργανώθηκε από την ΕΕ, αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Η Airbus εξήγγειλε σχέδια για την ενίσχυση της ικανότητας θαλάσσιας επιτήρησης με τη θέση σε τροχιά νέας συστοιχίας οπτικών δορυφόρων από το 2020, γεγονός που θα βελτιώσει την πρόληψη των απειλών.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ: Η εταιρεία Vulcan Inc. του συνιδρυτή της Microsoft Paul G. Allen θα επενδύσει 34 εκατ. EUR στο σύστημα ανίχνευσης «SkyLight», που κάνει χρήση τεχνολογίας αιχμής στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας.

ΙΝΔΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ: Για τη βελτίωση της θαλάσσιας ασφάλειας και της καταπολέμησης της πειρατείας η ΕΕ ανήγγειλε, μεταξύ άλλων, τη διάθεση 37,5 εκατ. EUR για ανάληψη πρωτοβουλιών στην Ανατολική Αφρική και τον Ινδικό Ωκεανό, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης σε εναλλακτικά μέσα βιοπορισμού.

Η γαλάζια οικονομία προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2030, από περίπου 1,3 τρισ. EUR σήμερα. Το θέμα προστέθηκε από την ΕΕ στην εφετινή διάσκεψη «Our Ocean» για την προώθηση ισχυρότερων συνεργιών μεταξύ, αφενός, βιώσιμων και κυκλικών ωκεάνιων λύσεων και, αφετέρου, οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης, μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη των παράκτιων κοινοτήτων.

EΕ-ΣΟΥΗΔΙΑ: Η ΕΕ και η Σουηδία ανήγγειλαν τη διάθεση κονδυλίου 45 εκατ. EUR για το πρόγραμμα σύμπραξης Ειρηνικού-ΕΕ για το θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Η Althelia Ecosphere, η Aviva Investors, ο όμιλος BPCE, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Seventure Partners, η Willis Towers Watson και η Παγκόσμια Τράπεζα συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σύνολο αρχών βιωσιμότητας που θα καθοδηγούν τις επενδυτικές και χρηματοδοτικές αποφάσεις στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας, με προοπτική να αναγγείλουν τις αρχές αυτές το 2018.

ΓΑΛΛΙΑ: H έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας παλιρροϊκών στροβίλων στον κόσμο από την Naval Energies στο Χερβούργο της Γαλλίας σηματοδοτεί την έναρξη της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ωκεάνιας ενέργειας σε βιομηχανική κλίμακα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Κατά την επόμενη εξαετία, η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει περίπου 300 εκατ. EUR για την προώθηση της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ άλλων στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ: Η Royal Caribbean Cruises κατά τα προσεχή έτη θα συμπράττει στενά με το WWF για την επίτευξη φιλόδοξων και μετρήσιμων στόχων για τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων της παγκοσμίως.

Η βιώσιμη αλιεία αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν να έχουν και οι επόμενες γενεές πρόσβαση σε επαρκή, θρεπτικά ψάρια και θαλασσινά.

ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ: Η AXA εξήγγειλε κώδικα δεοντολογίας που θα ισχύει μεταξύ των σημαντικότερων ασφαλιστικών εταιρειών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων της Allianz AGCS και της AXA, ο οποίος απαγορεύει την ασφαλιστική κάλυψη σκαφών που ασκούν παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες.

ΓΑΛΛΙΑ: Η περιφέρεια της Βρετάνης έχει αναπτύξει εταιρική σχέση με κύκλους των επιστημών και της βιομηχανίας για την επίτευξη έως το 2020 της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ) για την αλιεία.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: Σημαντική ώθηση προς την κατεύθυνση της διαχείρισης με επιστημονικό τρόπο των κυριότερων αλιευτικών πεδίων και επέκταση του Συστήματος Παρακολούθησης Σκαφών της χώρας στο 35 % του νηολογημένου στόλου.

ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ: Η Παγκόσμια Εταιρική Σχέση για τους Καρχαρίες και τα Σελάχια ανακοίνωσε σχέδια για τη χορήγηση πάνω από 6 εκατ. EUR υπέρ της διατήρησης των καρχαριών και των σελαχιών παγκοσμίως.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ: Η ΕΕ ανακοίνωσε στήριξη ύψους 15 εκατ. EUR για τη διαχείριση της αλιείας στη Δυτική Αφρική.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ: Η βιώσιμη αλιεία σημαίνει επίσης αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους αλιείς. Πρόγραμμα ύψους 4,2 εκατ. EUR θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας ανθρώπων στα αλιευτικά σκάφη στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η κλιματική αλλαγή έχει άμεσες συνέπειες στους ωκεανούς, μεταξύ των πλέον ανησυχητικών από τις οποίες συγκαταλέγονται η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η αύξηση της οξίνισης.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Το μεγαλύτερο αλιευτικό λιμάνι στον κόσμο, το Vigo, ανακοίνωσε μειώσεις εκπομπών κατά 30 % έως το 2022, μέσω, μεταξύ άλλων, καινοτόμων μεθόδων δέσμευσης του CO2 με τη βοήθεια φυκιών.

ΑΡΚΤΙΚΗ: Πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστατεί η Συμμαχία για Καθαρή Αρκτική (Clean Arctic Alliance) αποσκοπεί στην κατάργηση της χρήσης βαρέος μαζούτ (HFO) στο ευάλωτο περιβάλλον της Αρκτικής.

ΕΕ: Η WindEurope εξήγγειλε επενδύσεις ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με χρονικό ορίζοντα το 2019, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, από κοινού με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, δέσμευσε 10 εκατ. EUR για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις θαλάσσιες μεταφορές στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι δεσμεύσεις που αναφέρονται εδώ παρατίθενται απλώς ενδεικτικά.

Από το 2014 και μετά, συμμετέχοντες υψηλού επιπέδου από περισσότερες από 100 χώρες έχουν συμμετάσχει στις διασκέψεις «Our Ocean» (διασκέψεις που διοργάνωσε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2014 και το 2016, η κυβέρνηση της Χιλής το 2015 και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μάλτα εφέτος), συμπεριλαμβανομένων αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων και υπουργών, εταιρειών που ποικίλλουν από μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες του τομέα της παραδοσιακής αλιείας έως εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley, ΜΚΟ και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Έχουν αναληφθεί περισσότερες από 700 συγκεκριμένες και μετρήσιμες δεσμεύσεις των οποίων η υλοποίηση μπορεί να παρακολουθείται. Η επόμενη διάσκεψη θα διοργανωθεί του χρόνου από την Ινδονησία, και στη συνέχεια από τη Νορβηγία το 2019.

Διαφήμιση