Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Νέα μορφή παρακολούθησης της υγείας των δέντρων: Τεχνολογία barcoding DNA!

Νέα μορφή παρακολούθησης της υγείας των δέντρων: Τεχνολογία barcoding DNA!

0
Διαφήμιση

Μια νέα πρωτοποριακή τεχνολογία μεταβατικής επεξεργασίας DNA που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Guelph μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση και βελτίωση της διαδικασίας παρακολούθησης των δασών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στις επιστημονικές εκθέσεις.

“Παίρνουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες από το DNA και κατορθώνουμε να αναπαραγάγουμε τα δεδομένα και τις ερμηνείες των δεδομένων που παρείχε η τυποποιημένη προσέγγιση μορφολογίας”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Mehrdad Hajibabaei, καθηγητής στο Τμήμα Integrative του U of G Βιολογίας.

2.jpg

Στη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών DNA που αναγνωρίζουν την τεχνολογία DNA από πολλούς υδρόβιους οργανισμούς ταυτόχρονα, με πρακτική αναγνώριση δειγμάτων ασπόνδυλων, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για να εκτιμηθεί η βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος.

3.jpg

Ακριβείς και έγκαιρες πληροφορίες για το βορικό οικοσύστημα του Καναδά δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσες, σύμφωνα με τους επιστήμονες των δασών. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στην περιοχή των βόρειων περιοχών οδηγούν στην υποβάθμιση του υπερπληθυσμού, καθώς και σε έντονες ξηρασίες και πυρκαγιές. Η αλλαγή του κλίματος προκαλεί την καύση δασών, αντλώντας περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

4.jpg

Σήμερα η δοκιμασμένη διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς είναι η χειροκίνητη συλλογή δειγμάτων με το χέρι και στη συνέχεια η ταυτοποίηση οργανισμών-δεικτών.

“Οι φυσικοί πόροι του Καναδά ήθελαν να μπουν στη χρήση της προσέγγισης – metabarcoding του DNA – που το εργαστήριό μου έχει ερευνήσει εδώ και αρκετό καιρό”, δήλωσε ο Hajibabaei.

5.jpg

«Μας προσέγγισαν και ξεκινήσαμε αυτή τη συνεργασία. Η σημασία αυτής της εργασίας είναι τόσο από την άποψη της υιοθέτησης αυτής της προσέγγισης σε πραγματικό σενάριο και την αντιμετώπιση των αναγκών της Καναδικής Δασικής Υπηρεσίας για έγκαιρη παρακολούθηση». Επίσης είναι γρήγορη και εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανίχνευση πολλών διαφορετικών υδρόβιων οργανισμών στο νερό, δήλωσε ο Hajibabaei.

Ο εντοπισμός των ασπόνδυλων  απαιτεί χρόνο και απαιτεί εμπειρογνώμονες, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να μην είναι πάντα συνεπή, πρόσθεσε.

6.jpg

Μια άλλη σημαντική πτυχή της εργασίας είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε μια περιβαλλοντική κλίση, μετρώντας τις διακυμάνσεις των συνθηκών που βασίζονται σε διάφορους παράγοντες πίεσης και διαδικασίες, ανέφερε ο Hajibabaei.

 

Διαφήμιση